Ragyogó napsütés és olcsóbb benzin

Hőség meleg
Budapest, 2015. július 5. Egy nő esernyővel védekezik az erős napsütés ellen a budapesti Hősök terén 2015. július 5-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től, szombattól július 8-ig, szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ragyogó napsütés és bortúra. Görcsös panaszok léphetnek fel a hidegfrontra fokozottan érzékenyek 50%-ának esetében. Készüljön a szerdai olcsóbb tankolásra. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Ragyogó napsütés

Kedden többórás napsütés várható, csapadék nélkül. Csak kevés felhő jelenhet meg az égen. Az északkeleti szél megélénkül, mellyel hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. Reggel csak 7 és 13 fok között, délután 23 fok körül alakul a hőmérséklet. Hidegfronti hatás lesz.

Koponyeg.hu Forrás: koponyeg.hu

Görcsös panaszok

A hétfői hidegfront kedden is éreztetni fogja hatását: görcsös panaszok léphetnek fel a hidegfrontra fokozottan érzékenyek 50%-ának esetében - írja a webbeteg.hu. Országszerte jelentkezhetnek a panaszok, amelyek az északkeleti tájakon lehetnek a legerősebbek. Ajánlott napközben borsmenta- és hársfateát fogyasztani, illetve ettől függetlenül is megnövelni a folyadékbevitelt. Az időjárás idegrendszerre gyakorolt hatása régóta ismert tény. Az emberi testben görcsös fájdalomként megélt panaszok pszichés okokra is visszavezethetők. Az időjárás azonban gyakran okoz különböző erősségű és intenzitású panaszokat. A visszatérő tünetek jelzik, hogy a szervezetében valami eltolódott, már nem tudja kiegyensúlyozni a beérkező hatásokat. Az epe-, illetve vesebetegek gyakran élik meg igen fájdalmas módon az időjárás változásait, a gyermeket váró kismamáknál pedig gyakran egy intenzív légköri szituáció indítja be a szülést. A szívbetegek rizikófaktorai közé tartozik az időjárás is, hiszen egy markáns időjárási szituáció akár infarktust is kiválthat. Az agyvérzésre való hajlam is megnő ilyenkor.

Gyógytea Forrás: Flickr/Ruta Krucinskaite

UV-B sugárzás

  • Maximum: 7.0 - Nagyon erős
  • Minimum: 4.2 - Mérsékelt
  • Átlag: 6.8 - Erős

Csökken a benzin ára

Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik.

A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 346-347 forintra mérséklődik, a gázolajé 343-344 forint marad.

Legutóbb, múlt szerdán csak a gázolaj ára változott, akkor 3 forinttal nőtt. A 95-ös benzin két hete pénteken drágult 2 forinttal. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 7. az év 159. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 207 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Róbert nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Róbert, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Róbert a germán Hrodebert, Rodebert nevekből kialakult férfinév, a jelentése dicsőség, hírnév + fényes, híres. Női párja: Roberta, Robertin, Robertina. Ma Ariadna, Ariadné, Arianna, Arienn, Berengár, Bogumil, Énok, Énók, Gotlib, Jeremi, Jeremiás, Kocsárd, Oriána, Robertin, Robertina, Robertó, Robin, Robinzon, Sebes, Seherezádé nap is van.

Borkultúra

Budapesti Borbár Túra - Először rendezik meg a Budapesti Borbár Túra 2016 rendezvényt, június 8-án borbárok változnak át magyarországi borvidékekké, és képviselik egy-egy tájegység jellegzetes borait és pincészeteit. A magyar borvidékek értékes borait felfedezni nagy öröm minden borkedvelő számára, legyen akár profi vagy csak hobbi borkóstoló, de végiglátogatni a 22 borvidéket, és mindenhol megállni kóstolni, nem kis feladat. Milyen jó lenne, ha egyszer, utazás és az ország bejárása nélkül a budapesti utcákon sétálva, csak a fővároson belül adódna lehetőség arra, hogy a magyar borvidékek borait végigkóstoljuk egyetlen este alatt. Természetesen a teljesség igénye nélkül, de erre június 8-án, szerdán lehetőségünk adódik a Budapesti Borbár Túra keretében. A Wineglass Communication és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében most a borisszák eme esemény életrehívásával a fővárosban maradva kóstolhatják végig a magyar borvidékek kiemelkedő borait.

Bor Forrás: Pintér Árpád

Ha tévé előtt töltené az estét

Mindenképp keljünk jó korán, mert reggel 4-től az Argentína-Chile látható a Sport1-en, a Copa América keretében. Az M3-on a Klinika-Szerelemhajó-Kisváros tengely győzhet meg minket, hogy nem minden volt jobb régen, a LifeNetworkön pedig a Feleségcserén kuncoghatunk 17 órától.

Az Origo Filmklub ajánlata kedd estére

  • Charlie Wilson háborúja - DIGI Film - 18:20
  • Mint a kámfor - TV2 - 21:20
  • 7 kérdés a szerelemről... és 3 alkérdés - M3 - 22:10
  • A sárkány útja - AMC - 22:15
  • Alamo - A 13 napos ostrom - AXN - 23:00

Felosztották a világot

  • 1494. június 7-én a spanyolok és a portugálok felosztják a világot. Hosszabb diplomáciai előkészületek után a spanyol Tordesillas városban konferenciára került sor a két nagyhatalom, Spanyolország és Portugália között. A tárgyalások a már felfedezett és ezután felfedezendő világ érdekszférákra való felosztásáról folytak. A szerződés, amelyet a konferencia végeztével mindkét gyarmati hatalom aláírt, a következő szabályozásokat tervezte. A világot két részre osztják; a demarkációs vonal északról délre húzódik az Azori-szigetektől mintegy 370 mérföldnyire; Spanyolország kapja az ettől a határtól nyugatra fekvő, Portugália a keletre fekvő területeket; Azok a felfedezések, amelyeket bármely fél a másik területén tesz, a világnak azon a részén uralkodó mindenkori gyarmati hatalmat illetik meg; ezen szerződés érvénybelépésének határideje a szerződés évének, azaz 1494. júliusának 20. napja.

Az e heti mozipremierek

  • Szemfényvesztők 2
  • Démonok között 2
  • Csodálatos Boccaccio
  • Izzie nyomában