Elfogadta a parlament a terrortörvényt

Pintér Sándor terror sajtáj
Vágólapra másolva!
Módosította az alaptörvényt kedden az Országgyűlés, kiegészítve a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával. Elfogadta a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját is, ennek egyik sarkalatos pontja, hogy létrejön a TIBEK, vagyis a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább.
Vágólapra másolva!

A 2012-ben hatályba lépett alkotmány hatodik módosítását 153 igen szavazattal, 13 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a parlament fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára.

A törvényt 153 igen szavazattal, 13 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a parlament Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kétharmad kell majd

Az új alaptörvényi cikk szerint az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére terrortámadás veszélye vagy terrortámadás esetén meghatározott időre terrorveszélyhelyzetet hirdet ki, amihez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Terrorveszélyhelyzet idején a kormány

egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Rendkívüli lépések

A kormány azonban már a terrorveszélyhelyzet kihirdetésének kezdeményezése után bevezethet rendkívüli lépéseket. Ezekről a köztársasági elnököt és az Országgyűlés illetékes bizottságait folyamatosan tájékoztatni kell. Az így bevezetett intézkedések hatálya az Országgyűlés terrorveszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó döntéséig, de legfeljebb 15 napig tart.

Az alkotmánymódosítás a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba.

Létrejön a TIBEK

Elfogadta a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját.

Ennek egyik lényegi eleme, hogy létrejön a TIBEK,

vagyis az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább.

Létrejön a TIBEK, amely közvetlenül Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozik Fotó: Polyák Attila - Origo

A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként

a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről,

a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a kormánynak.

A törvényjavaslat továbbá

szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását,

bevezeti - a rendőrségi törvény módosításával - a terrorcselekmény elkövetése vagy előkészülete esetén alkalmazható kiemelt biztonsági intézkedés kategóriáját, és módosítja a büntető törvénykönyvet is.

Az eredetileg javasolthoz képest azonban változás, hogy a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok nem adnak majd automatikusan adatokat a TIBEK-nek. A törvényjavaslat kétharmados támogatást igénylő részeit 185 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. Az egyszerű többséget igénylő részek 182 igen, 6 nem szavazatot és 3 tartózkodást kaptak.