Fogadjon örökbe egy lerobbant kórtermet

Szent Margit Kórház, Fogadj örökbe egy helyiséget, Kórház, Kórterem, Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer Polgármestere, Badacsonyi Szabolcs a kórház főigazgatója, Czakó Borbála ötletgazda
Kórtermeket, nővérszobákat kellene felújítani a Margit kórházban, a lakosság segítségét is kérik
Vágólapra másolva!
Nem vált ki cukiságcunamit Facebookon, de sok emberen segíthet, ha medvebocs helyett egy szegényes kórtermet vagy nővérszobát fogad örökbe. A Margit kórház az emberek segítségét is kéri az intézmény megújításához – most ajándék hűtőszekrénnyel vagy egy tisztasági festéssel bárki bekerülhet a támogatók virtuális csarnokába.
Vágólapra másolva!

Két babáját is a Margit kórházban hozta világra Gallai-Czakó Borbála, a fiatal anya pedig megindultan emlékezik vissza a szülészeten töltött napokra.

Lelkesedés és retro stílus

"Az orvosaink, az szülésznők hullafáradtan is kitettek magukért, a doktor úgy foglalkozott velem, mintha saját gyermekének életéről lenne szó, pedig egyszerre két szülést kellett levezessen" – mesélte a nő, aki ugyanakkor nem felejtette el a zavaró részleteket sem. A kórterem ősrégi fürdőkabinjába alig tudott belépni, a vécéajtókat zárni nem lehetett, vagy teljesen be voltak ragadva,

az osztály pedig egészében elavultnak hatott a 60-70 évek itt ragadt enteriőrjével.

Gallai-Czakó Borbála ötletgazda. Hálás volt a szakszerű, emberbarát ellátásért, civil akcióval köszönte meg Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Gallai-Czakó Borbála a maga módján próbált segíteni a helyzeten: az önkormányzatnak írt levelében felvetette, hogy indítsanak támogató programot, hogy a civilek is beszállhassanak a felújításba, ki mivel tud, egy szekrénnyel, egy faliórával vagy akár pénzadománnyal, hogy

érezzék, a kórház az övék is.

Tessék örökbe fogadni

Az ötlet bejött, a kórházi vezetőség kedden „Fogadj Örökbe egy helyiséget a Szent Margit Kórházban!" címmel, önkormányzati hátszéllel hirdette meg az akciót.

Kórtermeket, nővérszobákat kellene felújítani a Margit kórházban, a lakosság segítségét is kérik Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"Eddig nyolc osztályunk jelezte, hogy kórtermeket, fürdőszobát, esetleg a nővérszobát kellene felújítani nálunk. Aki segít ebben, az örökbefogadónak számít majd, nevét feltüntetjük a támogatóink között. Festőbrigádot, tárgyi adományokat egyaránt várunk" –-mondta az Origónak Badacsonyi Szabolcs főigazgató, aki szerint

lakossági segítséggel több tízmillió forintot spórolhatnak meg, és fordíthatnak a szolgáltatások javítására.

Ne szemérmeskedjünk

Badacsonyi Szabolcs szerint nincs abban semmi kínos, ha egy kórház kiszól a támogatásért a megszokott keretek közül – inkább természetes, ha az óbudaiak és a térségben érők is próbálnak hozzátenni valamit a közös értékhez.

"mindnyájan tudjuk, hogy az egészségügynek jól jön a támogatás, ez eleve közösségi ügy. A Margit kórházat több mint száz évvel ezelőtt lakossági téglajegyekből építették, tavaly pedig több mint 22 ezren írták alá az intézmény fejlesztéséről szóló petíciót" - emlékeztetett a főigazgató.

Felesleges az álszemérem, minden segítség jól jön az egészségügyben - mondja Barakonyi Szabolcs főigazgató Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az intézet saját költségvetéséből évente mintegy 50 millió forintot – rezsiköltségének közel negyedét – fordítja a leromlott állapotú váró és kórtermek helyreállítására, mióta 2013-ban függetlenedett a János Kórháztól.

Komoly, több évtizetdes lemaradást kell pótolniuk, de várhatóan öt rövid időn belül sikerül korszerűsíteniük az épületszárnyakat – segít Óbuda önkormányzata is, az utóbbi években több tíz milliónyi adományt adtak erre a célra.

Kell az állami forrás is

Fejleszteni kell az eszközparkot is: a radiológiai központ megkopott gépeit már cserélték, a központi műtőben és sterilizálóban azonban

20 évnél idősebb gépekkel dolgoznak az alkalmazottak.

Időszerű lenne egy új veseközpont beindítása is a kórházban, a lakosság támogatása ehhez azonban valószínűleg kevés lesz: Badacsonyi bízik a fővárosi kórházaknak ígért 350 milliárdos támogatásban - és a régóta ígért béremelésben, mert a dolgozók hiánya, elvándorlása nehezíti meg igazán a kórházi munkát.

Csillapítani a körforgást

Hozzátette, jelenleg kilenc orvos és huszonöt nővér hiányával számolnak - ez a kórház működését nem veszélyezteti, de az a bérükkel elégedetlen dolgozók cserélődése már problémát okoz. A biztonságos betegellátáshoz összeszokott és gyorsan reagáló teamre van szükség, a dolgozókat viszont a tisztességes megélhetés tartja helyben.

Az álmennyezetre is ráfér a tatarozás Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A kórház a fizetési gondokon is próbál enyhíteni - az épületek energetikai korszerűsítésétől több tízmilliós megtakarítást remélnek, amit aztán részben fizetésemelésbe, részben további fejlesztésekbe forgatnának vissza.

Betett az ügyeleti rendszer

Kérdésünkre Badacsonyi Szabolcs elmondta, a Margit kórháznak érezhető plusz terhet jeklentett az akut sebészeti ügyeleti rendszerének átalakítása is: korábban csak heti egyszer ügyeltek, már minden nap kell akut eseteket fogadniuk, de a korábbi ügyeleti létszámmal. „Nyolc-kilenc orvos foglalkozik az akut és a krónikus esetekke, miközben.

- mondta a főigazgató, aki szerint kétszer ennyi szakember és legalább 40, külön erre a célra fenntartott ágy kellene a gördülékeny ellátáshoz.

Régi, de tiszta csempe és bútorok a nővérszobában Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Badacsonyi Szabolcs attól ugyanakkor nem tart, hogy a Budán tervezett szuperkórházak miatt kapacitást, ellátási egységeket vonnának el intézményétől - a Honvéd kórházzal együttműködve szerinte olyan szolgáltatást nyújtanak, ami az észak-budai lakosság és az agglomeráció egészét ellátja, és nem tud olyan kormányzati tervekről, amik felülírnák ezt az ellátási rendszert.