Hibát követett el a négy visegrádi ország, amikor az Európai Unióban a migrációs válság megoldásának keresésekor szembehelyezkedett Németországgal - jelentette ki Balázs Péter volt magyar külügyminiszter. A volt magyar diplomata egy prágai vitafórumon azt mondta, valószínű, hogy a V4-ek erre "rá fognak fizetni". 

A visegrádi csoport ebben a pillanatban rossz irányba indult el, nagyon rossz témát választott, mert a migráció kérdésében szembekerült Németországgal - mondta Balázs Péter, aki a "90-es években Magyarország berlini nagykövete volt, 2009-ben pedig a Bajnai-kormány külügyminisztere. 

Ma a V4-eket negatívan ítélik meg, mert elutasították a szolidaritást Németországgal. Eljön az idő, amikor ezt Németország visszaadja - mondta a volt külügyminiszter.Forrás: MTI

Balázs Péter úgy látja, hogy Csehországnak a migránsok befogadása hosszú távon nyereséget jelenthetne. Meggyőződése, hogy

a migránskvótákkal Brüsszel csak azt szondázta, hajlandóak-e az uniós államok az együttműködésre. Ahelyett, hogy diplomáciai úton megpróbálták volna elfogadtatni álláspontjukat, a V4-ek nyíltan szembementek Berlinnel - mondta az exminiszter. 

Balázs Péter azt is mondta, az Európai Unióban nem felejtenek:  "Ma a V4-eket negatívan ítélik meg, mert elutasították a szolidaritást Németországgal. Eljön az idő, amikor ezt Németország visszaadja" - szögezte le a volt magyar diplomata, aki szerint a V4-ek ezt visszakaphatják például az uniós költségvetésről folytatandó tárgyalásokon.