Terrorveszélyhelyzet: így reagáltak a pártok

2016.06.07. 15:14

Elfogadta az Országgyűlés a terrortörvényt. Tóbiás József MSZP-elnök szerint mostantól minden felelősség a kormányé, a Fidesz szerint a balliberális pártok továbbra is bevándorláspárti politikát folytatnak. Az MSZP és LMP közösen módosítaná az alaptörvényt, mert szerintük a ma elfogadott változtatás nem teszi lehetővé elég széles körben a honvédség bevetését.

A terrorveszélyhelyzet kategóriájával egészítette ki ma délelőtt az Országgyűlés az alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó szabályozását. Terrorveszélyhelyzet idején a kormány felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől és más rendkívüli intézkedéseket is hozhat. A kormánypártok üdvözölték a megszavazott változtatást, Tóbiás József MSZP elnök szerint azonban a módosítás csak a kormány hatalmi ambícióiról szól.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai és páncélozott szállító harcjárműve a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Közösen módosítana az MSZP és LMP

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt mondta, a keddi terrorellenes törvénycsomaggal a kormány széles jogkört kapott a magyar emberek biztonságának garantálására, ám az alaptörvény-módosítással bevezetett különleges jogrendre, a terrorveszélyhelyzetre nincs szükség. Tóbiás elmondta:  azért nem támogatták  az alaptörvény-módosítást, mert az csak a kormány hatalmi ambícióiról szól és alárendelték a kvótareferendumnak. Tóbiás szerint ettől naptól minden felelősség a kormányé, minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy a magyar emberek biztonságát garantálja, hatékonyan fellépjen a terrorfenyegetettséggel szemben.

Schiffer András, az az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a most elfogadott változtatás csak "érintőlegesen" szól a honvédség bevethetőségéről terrorhelyzet esetén. A szocialista és LMP-s képviselők ezért kezdeményeznek alaptörvény-módosítást, amely még szélesebb körben teszi lehetővé a honvédség alkalmazását terrorhelyzet esetén, mint a Fidesz és a Jobbik által elfogadott alaptörvény-módosítás.

Schiffer arról is beszélt: nem gondolja, hogy a kormány visszaélne a terrorveszélyhelyzettel. Szerinte "kommunikációs zsákutcába" navigálta magát a kormány és ezt a helyzetet valahogy meg akarják oldani, csak ehhez ellenzéki pártnak nem lehet segédkezet nyújtania.

A kormánypártok elégedettek

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint az elfogadott alaptörvény-módosítás és a Belügyminisztérium terrorellenes csomagja garantálja az emberek mindennapi biztonságát. A rendőrség és a belügyi szervek megkapják azokat a forrásokat és háttérszervezeti egységeket, amelyek alkalmassá teszik őket, hogy megfeleljenek a terrorizmus kihívásainak, másrészt az alaptörvény és az ehhez kapcsolódó honvédelmi törvények módosításával lehetővé válik, hogy Magyarországon a honvédség is fel tudjon lépni terrorveszélyhelyzet esetén.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint az MSZP – csakúgy, mint az európai baloldal – továbbra is bevándorláspárti politikát folytat, amit az bizonyít, hogy a mostani módosítást csak a „balliberális kispártok” és a szocialisták nem támogatták.

A KDNP közleményében a migrációs krízisre utalva úgy fogalmaz: „kultúránk, megszokott életvitelünk és identitásunk egészséges megőrzése érdekében minden európai országnak és az egész EU-nak lépnie kell úgy, ahogyan ezt most Magyarország tette.” 

Nem kell megvárni a parlamentet

Az Alaptörvény elfogadott módosítása értelmében terrorveszélyhelyzetet az Országgyűlés a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazatával hirdethet ki. A kormány azonban már a terrorveszélyhelyzet kihirdetésének kezdeményezése után bevezethet rendkívüli lépéseket. Ezekről a köztársasági elnököt és az Országgyűlés illetékes bizottságait folyamatosan tájékoztatni kell. Az így bevezetett intézkedések hatálya az Országgyűlés terrorveszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó döntéséig, de legfeljebb 15 napig tart.

A Belügyminisztérium csomagját is elfogadták

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy létrejön a TIBEK, vagyis az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább. A TIBEK feladata az ország biztonságáért felelős szervek információinak összegyűjtése és elemzése, ezek alapján értékelő jelentések készítése a kormány számára.   

KAPCSOLÓDÓ CIKK