Ma sem született ítélet a Legfelsőbb Bíróságon az öt évvel ezelőtti egyiptomi buszbalesettel kapcsolatos perekben, amiket az életben maradt áldozatok indítottak az utazási iroda ellen. A sérültek évek óta azért küzdenek, hogy a Best Reisen elismerje a felelősségét a tragédiában, amiben tizenegy magyar turista halt meg, köztük gyerekek is, huszonkilencen pedig megsérültek. Volt, aki súlyosan. Laczkovics Gergely a bal karját és a jobb fülét vesztette el, és több arcműtéten esett át. Örökre megváltozott az élete.

Körülbelül tíz újságíró, néhány fotós és egy tévétársaság operatőre várta a mára kitűzött két per tárgyalásának eredményét a Kúrián. Az egyikben még csak az utolsó szó jogán hallgatták meg a feleket, a másfél órával későbbre kitűzött másodikban viszont ítélethozatalt ígértek. Ehhez képest elnapolták a döntést, amit nem indokoltak meg. A későbbre halasztott ítélet a sérültek jogi képviselőit is meglepte.

Az egyiptomi buszbaleset helyszíneForrás: Google

A baleset 2011. november 6-án 18 óra után történt. Három, turistákkal teli busz indult a hurghadai üdülőövezetből a repülőtérre, amikor a 39 magyar turistát szállító első busz körülbelül 90 km/h-s sebességgel megpróbált bevenni egy éles kanyart, a padkának csapódott. Ettől a bal oldalára dőlt, és még tíz métert csúszott a földön, mielőtt megállt.

Hurghada, 2011. november 8. A magyar turistákat szállító autóbusz utastere a 2011. november 6-án történt baleset helyszínén, Egyiptomban, a vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada közelébenForrás: MTI/Kovács Tamás

Volt, aki azonnal meghalt. Másnak súlyos sérülései lettek, de volt olyan is, aki a mellette ülő édesanyját és feleségét vesztette el, a velük utazó két kisfia pedig nagyon súlyosan megsérült.

Az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait katonai repülővel hozták hazaForrás: Orbán Viktor/Facebook

Laczkovics Gergely, aki arra kérte, az arcát ne mutassuk, az Origónak azt mondta, szeretné már lezárni az ügyet.

Nem mondhatom, hogy túl sok mindenre emlékszem, inkább csak arra, ami utána történt, hogy próbáltam kimászni, és életben maradni. Vannak olyan emlékeim, mintha mennénk le az útról, de ebben nem vagyok biztos.

A mérnökként dolgozó férfinak a bal karja sérült meg annyira, hogy amputálni kellett, ráadásul kapott egy komoly sebfertőzést is. A feje is súlyosan sérült. Az arca jobb oldala gyakorlatilag eltűnt egy nagy részen, amit különböző bőrpótlásokkal egészítettek ki. Emellett több csontja is eltört. Egy évig tartott a kórházi kezelése és a rehabilitáció.

A tragédia jelentősen megváltoztatta a férfi mindennapjait. Ma már újra az építőiparban dolgozik, ott, ahol az egyiptomi út előtt, de nem képes arra, amire korábban. Azt mondja, bizonytalanabb lett a mozgása, hiszen egészen más egy karral élni. Így az állapota folyamatos odafigyelést igényel.

A hátsó sorban ülnek a súlyosan sérült áldozatokFotó: Hirling Bálint - Origo

A férfi két évvel a tragédia után anyagi kártérítést kapott a nyaralásukat szervező vállalkozás különböző, egyiptomi partnercégeinek biztosítóitól, de az utazási iroda semmit sem fizetett. A cég csődöt jelentett. Az egyiptomi bíróságon tartott első tárgyalás megállapította a buszsofőr felelősségét, a Best Reisennel kapcsolatban viszont azóta sem született döntés.

Azzal lennék elégedett, ha a bíróság egyértelműen kimondaná, hogy a Best Reisen ezért felelősséggel tartozik, és azt az ignoráns hozzáállást, amit az elmúlt négy évben személy szerint velem, de gondolom, sorstársaimmal szemben is tanúsított, nem folytatná, és valamilyen módon felelősséget tudna vállalni azért, amit tett”

- mondta. A perekben június 22-én születhet ítélet a Kúrián.