Novák Előd lemondott, súlyos viták a Jobbikban

2016.06.08. 16:09

Novák Előd mai sajtótájékoztatóján azt mondta: Vona Gábortól megtanulta, hogy a politikában soha nem lehet azt mondani, hogy soha, de akkor sem alapítana új pártot, ha kizárnák a Jobbikból. Novák nem tud róla, hogy feleségének, Dúró Dórának távoznia kéne a pártból, de úgy fogalmazott: arról sem hallott a hét elejéig, hogy ő maga nem lehet tovább a frakció tagja. Vona Gábor pártelnök azt nyilatkozta: lezártnak tekinti a személyi ügyeket. 

Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke azután mondott le képviselői helyéről, hogy Vona Gábor kezdeményezésére nemcsak a párt elnökségéből került ki, hanem a parlamenti frakcióból is kizárták a hétfői bizalmi szavazáson. Novák ma azt mondta: úgy érzem, földbe döngöltek a sorozatos büntetésekkel, de emelt fővel távozom.”

Novák arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak Jobbikban történt eseményeinek megemésztéséhez idő kell, hiszen komoly sebek keletkezhettek sokakon, és szerinte az „egész összmérlege negatív, ezt sajnos az idő is beigazolta”. 

Novák Előd április elején az Országgyűlésben, még a Jobbik vezérszónokakéntForrás: MTI/Kovács Attila

Novák Előd elmondta: az elnökség egyhangúlag elfogadott határozatban szólította fel mandátumának visszaadására, aminek – bár élete legnehezebb döntésének nevezte – eleget is tesz, és „tiszta lelkiismerettel távozik a nemzet templomából”. Technikai okokból augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását, és javadalmazást sem vesz fel. 

A politikában soha ne mondd, hogy soha

A Novák Előd kizárásáról szóló hétfői szavazáson a frakció tagjainak negyede nem támogatta a kezdeményezést, ami azt jelezheti, hogy a jobbikosok egy része nem tartja helyesnek a Vona Gábor által kijelölt új irányvonalat. Egyes hírek szerint az irányváltást elutasító csoport vezetője Novák Előd mellett egy másik kiszorított korábbi alelnök, Hegedűs Lórántné lehet.

Novák most arról beszélt: sokan „provokálják”, hogy a Jobbik szennyesét kiteregetve járuljon hozzá a párt szakadásához. Ő azonban a Jobbikot „saját gyerekének tekinti”, ezért nem tervezi elhagyni a pártot – bár azt is hozzátette: Vona Gábortól megtanultam, hogy a politikában soha ne mondd, hogy soha”.

„A vitákat lezártnak tekintem” – mondta, és bízik benne, hogy ez így is marad, és nem fog napirendre kerülni a pártból való kizáródása is. Az új elnökségnek sok sikert kíván, a továbbiakban egyszerű aktivistaként fog dolgozni a Jobbik sikeréért.

Novák egyébként akkor sem gondolkodik új párt alapításán, ha kizárják a Jobbikból: „akkor is jobbikosnak vallanám magam, csak akkor már nem aktivistaként, hanem szavazóként”. Azt sem tervezi, hogy kizárása esetén függetlenként indul 2018-ban, de határozottan azt sem jelentette ki: ez politikai pályafutása végét jelentené.

Nincs jele Dúró Dóra kizárásának              

Feleségéről, a szintén jobbikos országgyűlési képviselő Dúró Dóráról azt mondta: emberileg nagyon nehéz helyzetbe került, ezért minden támogatást igyekszik megadni neki, és „lélekben mellette lesz”. Novák nem látja a jelét, hogy Dúró Dórát ki akarnák zárni a pártból, de mint mondta, annak sem látta jelét, hogy az ő frakcióból való kizárására sor kerül – különösen azt követően, hogy Vona Gábor múlt héten azt nyilatkozta: aki tartja a sort, az maradhat a Jobbikban.

Simicska Lajos és a radikalizmus

Kérdésre válaszolva arról is beszélt: a párt több korábbi radikális akcióját – mint például az EU-s zászló elégetését 2012-ben – tévesen tüntették fel az ő „magánakciójaként”, miközben az elnökségi döntésre és más elnökségi tagok részvételével zajlott le. Ez azért is érdekes, mert a hivatalos indoklás szerint Vona Gábor azért vétózta meg három korábbi alelnök – Novák Előd mellett Szávay István és Apáti István – újrázását, mert túl „radikálisok” voltak a magát kormányzóképesnek feltüntetni akaró párt számára. Nem hivatalosan azonban már ekkor is párton belüli leszámolásról, a „radikálisnak” minősített szárny kiszorításáról szóltak a pletykák. Ők voltak azok a politikusok, akik túlságosan kritizálták a néppártosodási törekvéseket, és kevésbé azonosultak a korábbi hangvétel megszelídítésével.

Vona Gábor április elején, a háttérben két korábbi alelnök, Novák Előd (b) és Szávay István (j)Forrás: MTI/Mészáros János

Novák arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a jövőben változhat-e a Jobbik Simicska Lajoshoz fűződő viszonya. Az elmúlt időben ugyanis többször felmerült, hogy a milliárdos vállalkozó állhat a Jobbik irányváltása mögött, és Vona Gábor is beismerte, hogy tavaly novemberben egy rendezvényen beszélgetett Simicska Lajossal.

Családbarát kizárás

Novák úgy fogalmazott: „úgy tűnik, hogy túl sok jelölést kaptam a jelölőgyűlésen, hogy maradhassak a frakcióban képviselőként”, de utalt arra is, hogy a pártban többen támogatták alelnöki jelölését, mint a Vona Gábor által favorizált politikusokét. A lépést azonban családbarát intézkedésnek tekinti, mert így több ideje lesz a családjával foglalkoznia. Emellett a nyáron önkéntes honvédségi alapkiképzésen vesz részt, hogy határőrként szolgálhasson. Tervei közt említette még egy babáknak szóló rádió létrehozását, de maga is elismerte, hogy ez nem a legreálisabb elképzelés. Mint ahogy a „cigánybűnözés” áldozatait segítő alapítvány létrehozása sem.

Vona szerint vége a személyi kérdéseknek

Vona Gábor megerősítette, hogy a párt országos elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy Novák Elődöt visszahívja parlamenti mandátumából, azonban ez csak „egyfajta formalitás” volt, mivel a politikus maga jelezte, hogy visszaadja képviselői megbízatását. A lépést indokolva úgy fogalmazott: a bizalmi légkör úgy sérült, hogy nem helyreállítható, a közös munka nem folytatható.

Súlyosságához képest mindkét fél méltósággal kezeli a helyzetet – mondta Vona.

Az ellenzéki pártvezető elmondta, hogy mostantól a strukturális reformokkal foglalkoznak; szeptembertől személyesen irányítja a kormányzati felkészülést, és nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a nemzetközi kapcsolatok építésére, Volner János pedig átveszi a frakció vezetését. Vona megismételte: 2018-ban le akarják váltani a kormányt.
Kérdésre elmondta, hogy Dúró Dórával kedden egyeztetett, és továbbra is számít a munkájára, Novák Előddel szemben pedig nem indul etikai eljárás. Arra a felvetésre pedig, hogy Novák Elődöt az alelnöki jelöltállítás során sokan támogatták, azt felelte: a frakció bizalmi szavazása is elég magas arányú volt, hogy egyértelmű helyzetet teremtsen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK