Tarlós: Olyat kér tőlem az ellenzék, amit ők sosem tettek meg

Tarlós István
Budapest, 2015. szeptember 2. Tarlós István főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy módosította a városligeti építési szabályzatot, hogy igazodjon a Liget Budapest projekt megvalósításáról szóló, tavaly decemberben elfogadott átfogó kormányhatározathoz.
Vágólapra másolva!

A képviselők 19 igen szavazattal, 8 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a módosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a 157 milliárd forintos beruházás 2019-ig megvalósuljon.

A módosítással kikerült az építési szabályzatból az a kötelező előírás, hogy minden lapostetős felületen zöldfelületet kell kialakítani. Ezzel egy időben a Városliget területén is lehetővé tették a kiskereskedelmi szolgáltatásokat.

Tarlós István azt mondta, az ellenzéki képviselők olyat kérnek tőle, amit ők sosem tettek meg, vagyis azt, hogy "hekkelje meg" saját politikai közösségének egy fontos állami projektjét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az előterjesztés vitájában Várnai László, a CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők mozgalom nevében felszólalva azt kérte, hogy

ne építsenek múzeumokat a Városligetbe, helyette ott újítsák fel a zöldterületeket.

Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere azt mondta,

a világ első közparkjának beépítése ellentétes a főváros saját korábbi fejlesztési politikájával.

Az ellenzéki politikus további visszalépésként értékelte, hogy a végleges javaslatból kimaradt az a rendelkezés, amely zöldfelületeket tett volna kötelezővé az új épületek tetején.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közgyűlés fideszes többsége csendben tűri, ahogy a kormány "tönkreteszi" a Városligetet. Hangsúlyozta,

a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögött vagy Rákosrendezőn kellene létrehozni.

Csárdi Antal, az LMP képviselője arra kérte Tarlós István főpolgármestert és a városvezetést, hogy hallgasson arra a több ezer emberre, aki elutasítja a beruházást.

Tarlós István válaszában azt mondta,

az ellenzéki képviselők olyat kérnek tőle, amit ők sosem tettek meg, vagyis azt, hogy "hekkelje meg" saját politikai közösségének egy fontos állami projektjét.

A főpolgármester emellett arra is felhívta figyelmet, hogy amennyiben korábban mindenki úgy vélekedett volna a Városligetről, mint most az ellenzék, akkor most nem állhatna ott a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Széchenyi-fürdő, illetve a Vajdahunyad várának épülete.

A CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők aktivistái az ülés kezdete és a javaslat tárgyalása között molinókat tartva tiltakoztak, majd a szavazást megelőzően Cseh Tamás Demokrácia című dalát énekelték el.