Vágólapra másolva!
Jönnek a felhők. Hétvégére sok programot és filmet ajánlunk. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Alig látjuk majd a napot

Pénteken kora délutánig nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és eleinte csak a Dunántúlon, később máshol is lehet eső, zápor, néhol zivatar. A délután második felében csökken a felhőzet. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül. 20 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Gyenge hidegfronti hatás lesz.

Szombat reggel még gyengén felhős lesz az ég, majd a délelőtt folyamán egyre inkább megnövekszik a gomolyfelhőzet. Egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Néhol jégeső és felhőszakadás is előfordulhat. 24 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

Vasárnap erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Sokfelé számíthatunk kiadós mennyiségű csapadékra: eső, zápor, zivatar egyaránt lehet. Néhol 30 mm körüli eső is lezúdulhat. Az északkeletire forduló szél többfelé megerősödik. Kellemetlen, a sokéves átlagnál több fokkal hűvösebb időre van kilátás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan esős tájakon 15 fok, máshol 20 fok körül alakul.

Útszűkület

A Kozma utcában az Új köztemető csomópont közelében útszűkületre kell számítani a villamospálya felújítása miatt. A 28-as villamos nem közlekedik, a 28A és a 37-es villamos pedig rövidített vonalon, a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Kada utca/Maglódi út között jár. Az Izraelita temető elérése közvetlenül a 195-ös járattal, az Új köztemetőtől pedig a 68-as és a 202E autóbusszal is lehetséges.

Megint csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. A csökkentéssel

a benzin átlagára 343-344 forintra, a gázolajé 341-342 forintra mérséklődik.

A 95-ös benzin átlagára legutóbb szerdán változott, akkor bruttó 2 forinttal csökkent. A gázolajé a múlt szerdán drágult 3 forinttal. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Boldog névnapot kívánunk!

Június 10. az év 162. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 204 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Gréta nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Gréta, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Margit női név a görög eredetű latin Margareta név megmagyarosodott alakja, a jelentése: gyöngy. A köznév a görögben valószínűleg perzsa eredetű. Valószínűleg a babiloni mar galliti kifejezésre vezethető vissza, jelentése: a tenger leánya vagy a világosság gyermeke. A Margit név fejlődési sora: Margerita – Margerit – Margrit – Margit. Ma Bács, Bacsó, Bardó, Diána, Főbe, Gitta, Gréte, Peggi nap is van.

Hétvégi programajánló

Péntek

Az idei labdarúgó-Európa-bajnokság azért különleges nekünk magyaroknak, mert 44 év után végre nem csak a tévé előtt nézik a tornát a válogatott játékosaink. Így gyakorlatilag az összes budapesti vendéglátóhely szervez közös meccsnézést június 10-től, melyek közül most 14 helyet választottunk ki, méghozzá csupa szabadtérit.

Budapest kedvenc kézműves sörfesztiválja idén is a Városligetben rendezkedik be, ám kicsivel beljebb költöznek: a Főzdefesztet ezúttal a Városligeti Napozóréten tartják június 10-12. között. A háromnapos bulin két év után újra készpénzért kóstolhattok a közel 50 sörfőzde termékeiből és a street food árusok kínálatából.

Szombat

A nappali bulik úttörője, a Cinematiné ismét a Cafe del Rióban dörömböl. Ezúttal is külföldi nagyágyúk lesznek a vendégek a Kopaszi-gát takarásába költözött Rióban június 11-én. Az official afterparty a Track Terrace-en lesz majd.

Elérkezett az idő, hogy Magyarország legjobb freestyle táncosai összemérjék tudásukat egy brutál party keretében. Az Ötkert és az Absolut úgy döntött, hogy megszervezi az ország legnagyobb pénzdíjas All Style freestyle versenyét, az Absolut Battle-t.

Vasárnap

Bátran állíthatjuk, hogy a Dunáig, sőt, azon is túl fog folyni a sör június tizenkettedikén, amikor is negyedszerre tér majd vissza Budapestre az ír kocsmapunk emblematikus zenekara, a Dropkick Murphys. A bostoni srácok aktuális turnéja egyben eddigi húsz éves karrierjük ünneplése is, amihez természetesen egy igazi best of-program dukál.

Tévé előtt

Az M4 Sport már 12:55-kor elkezdi a futball Eb-t, amúgy este 8:00-tól van a megnyitó, este 21:00-tól a francia-román. Ha a szép zöld gyep, és a fehér labdát kergető 22 férfi látványa tökéletesen hidegen hagy minket, vagy tán még idegesít is, akkor nézzük meg a Dunán 20:20-tól a Kramer kontra Kramert, Dustin Hoffmannal. De van még opció: 21:05-től az OzoneUtazás: Albánia című filmet nézhetjük meg, erről itt írtunk hosszabban.

Összebújós filmek hétvégére

Péntek

  • Kramer kontra Kramer - Duna TV - 20:20
  • St. Vincent - FEM3 - 21:00
  • A végső megoldás: Halál - Viasat 3 - 21:00
  • Tű a szénakazalban - Galaxy - 22:00
  • Kényszerleszállás - Super TV2 - 22:40

Szombat

  • Szerelmünk lapjai - Cool - 20:45
  • Tanmesék a szexről - M3 - 21:00
  • Ryan közlegény megmentése - Duna TV - 21:20
  • Pi élete - TV2 - 23:15
  • Michael Clayton - FEM3 - 23:55
  • A belső ember - Viasat 6 - 00:10

Vasárnap

  • Másnaposok - Viasat 3 - 21:00
  • Sakáltanya - RTL Klub - 21:45
  • Végjáték - Duna TV - 22:20
  • Django elszabadul - Super TV2 - 22:00
  • Elizabeth - TV2 - 23:10

Janus Pannonius Társaság

  • 1926. június 10-én meghal Antonio Gaudí y Cornet, a Sagrada Família építésze 75 éves korában, Barcelonában. Gaudí, aki Barcelonában tanult, a spanyol gótikára és a mór mudejár stílusára támaszkodva sajátságos épületeket emelt, amelyek szerkezetükben és díszítményeikben sajátos párhuzamot mutatnak az európai szecesszióval. Fő művének a "Szent Család" nevű befejezetlen barcelonai templomot tekintik, amelynek építésével 1883-ban bízták meg. Épülete mór és kései gótikus elemeket tartalmaz.
  • 1931. június 10-én megalakul a Janus Pannonius Társaság. A Dél-Dunántúl és Pécs város kulturális és irodalmi életének fejlesztésére alapított irodalmi társaság 1941-től kiadója lett a Sorsunk című folyóiratnak. Janus Pannonius Társaság Könyvtára címen kiadta dunántúli költők és esszéírók műveit. 1945-ben a Társaság tagjai létrehozták a Batsányi János Társaságot, amely 1949-ig folytatta tevékenységét. A Janus Pannonius Társaság 1987. szeptember 29-én ismét megalakult Pécsett.

Az e heti mozipremierek

  • Szemfényvesztők 2
  • Démonok között 2
  • Csodálatos Boccaccio
  • Izzie nyomában