A Nézőpont Intézet szerint, ha holnap tartanák a parlamenti választásokat, a kormánypártok a 2014-es választással közel azonos eredményt érnének el.

A Nézőpont a Magyar Idők számára készített összegzést a májusban publikáló közvélemény-kutató intézetek (Nézőpont Intézet, Závecz Research, Republikon Intézet, Iránytű Intézet) felméréseiből. Ezek következtetései abban megegyeznek, hogy a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb - tehát a 2014-es eredménnyel lényegében azonos - a kormánypártok támogatottsága.

Áprilisban a Republikon Intézet, a Medián és a Tárki is bőven a legutóbbi választásnál jobb listás eredményt becsült a Fidesz-KDNP frakciónak (53, 50, illetve 47 százalék). A Nézőpont Intézet szerint a mostani eredmény nem jelent zuhanást a kormánypártok népszerűségében. Úgy fogalmaztak, hogy "egy-egy indok nélkül kiugró mérési adat után természetesnek számít, ha minden kutató cég eredménye visszarendeződést mutat az átlagokhoz".

A Nézőpont felmérése alapján az már nem egyértelmű, hogy melyik párt végezne a második helyen, ha most tartanák a választásokat. Az eltérés abból ered, hogy a Jobbik, illetve egy feltételezett baloldali összefogás eredményét hogyan mérik a közvélemény-kutatással foglalkozó cégek. Jelenleg a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok) legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog a kutató cégeknél, a Jobbik támogatottsága pedig ezen a bázison 18-27 százalék. A Nézőpont kutatása szerint az viszont biztos, hogy igen jelentős, legalább 10 százalékpont lenne a különbség a kormánypártok és a második helyezett között.