Harmincpercesek lehetnek a tanórák a kisiskolásoknak

A köznevelési kerekasztal ülése
Palkovics László
Vágólapra másolva!
Palkovics László államtitkár szerint a 45 perces tanórák túl megterhelőek lehetnek a gyerekeknek az általános iskola első és második osztályában, ezért rövidebb órákat javasol: 30 perceseket.
Vágólapra másolva!

A jövőben lerövidülhetnek a tanórák az alsó tagozat első két évében. Palkovics László közoktatási államtitkár szerint az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a diákok ne legyenek túlzottan leterheltek, ezért a tárca szerint nincs szükség 45 perces órákra, elég, ha 30 percesek lennének.

Palkovics László oktatási államtitkár szerint leterheltek a kisdiákok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár a Magyar Időknek adott interjúban azt nem árulta el, hogy mikortól vezetnék be a változtatást, csak annyit mondott, hogy ha lerövidülnek az órák,

Emlékeztetett: a jövő év végére elkészül az új Nemzeti Alaptanterv (Nat), amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám.

Csökkennek a tanárok terhei

Palkovics László arról is beszélt, a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásában. Hozzátette:

az utóbbi években a tanárok terhei jelentősen megnőttek, ám a köznevelési törvény módosításával változik a helyzet.

Emlékeztetett, hogy a finanszírozás kérdésében is előrelépés történt: már tudják, hogy idén mekkora a tagintézmények pontos költségvetése. Megjegyezte: az iskolák jövő év eleji átvételéhez is megvannak a fő számok, de itt még szükség lehet pluszforrásokra, ezeket a költségvetés biztosítja majd.