Most hideg van, pár nap múlva kánikula lesz - nehezen bírja majd a szervezetünk

Medárd, napja, eső, esernyő, víz
http://www.dreamstime.com/stock-photography-summer-rain-image15763052
Vágólapra másolva!
A mostani hidegebb idő és a néhány nap múlva következő kánikula nagyon megviseli a szervezetet. Jelinek Benjámin háziorvos szerint az idősek, a krónikus betegek és a frontérzékenyek is érzik majd a hirtelen időjárásváltozásokat. Gyakoribb lehet az infarktus, megindulhatnak a szülések, emelkedhet vagy csökkenhet a vérnyomás. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Dreamstime

Több fokkal hűvösebb most az idő, mint ilyenkor szokott. Reggel 14 fok volt, délután is csak 22 fok körül alakul a hőmérséklet. Néhol erős széllökések is lehetnek.

Most hidegfronti hatás van, és ilyen lesz az idő hétfőn is. Kedden viszont csökken a felhőzet és már több órás napsütés várható. Aztán egyre melegszik az idő. Szerdán viszont a meteorológusok szerint megint eshet az eső - záporok, sőt, zivatarok is várhatók. Ezután a hét második felében melegszik az idő, és hétvégére akár kánikula is lehet. Harminc foknál is mérhetünk melegebbet - beköszönt az igazi kánikula.

Még csak most jön a java: a jövő hét második felében jön a kánikula! Forrás: Thinkstock

A fronthatások miatt figyelnie kell magára a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is - ezt mondta az Origónak Jelinek Benjámin, háziorvos. Leginkább az időseknek és a krónikus betegeknek kell vigyázni.

A hidegfrontnál jellemző, hogy az arra érzékenyek nehezebben alszanak el, így nappal sokkal fáradtabbak - így a koncetnrációképesség alacsonyabb. Emelkedhet a vérnyomás is, ugyanis a perifériás erek összehúzódnak. Ilyenkor - hidegfront idején - gyakoribbak lehet a szívinfarktus, vagy az egyéb szív- és érrendszeri katasztrófák, de például könnyebben megindulhat a szülés is.

A csütörtöktől várható melegfront is okozhat egészségügyi gondokat a háziorvos szerint. A melegben az erek kitágulnak - vagyis a vérnyomás csökkenhet - ez fejfájást okozhat. Ezen kívül ízületi és emésztőrendszeri panaszok is jelentkezhetnek.

Jelinek Benjámin azt mondta: a most érkező kánikulában nagyon kell figyelni az idősekre, hogy ne száradjanak ki. Elszoktak ettől, kevesebbet is isznak, nem érzik, ha szomjasak - viszont a folyadékpótlás a forróságban a legfontosabb. Azt is mondta, hogy ha nyaralni megy a család, vigye magával a gyógyszereit. Azokat is, amelyeket rendszeresen szednek, és azokat is, amelyek egy esetleges front esetén a panaszokat enyhítheti.

A krónikus betegek folyamatosan figyeljék magukat, mérjék a vérnyomásukat, és ha kiugró, hirtelen fellépő panaszt éreznek, azonnal hívják az orvost vagy a mentőt.