Kocsis-Ungár per: Felmentették Ungár Klárát

2016.06.16. 12:49

Nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét Ungár Klára, amikor homoszexuálisnak nevezte – így döntött másodfokon jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Józsefváros polgármestere kétmillió forintot kért volna a sérelemért. A Facebook-bejegyzése alapján nem hagyja ennyiben a dolgot.

Másodfokon felmentették Ungár Klárát abban a személyiségi jogi perben, amelyet Kocsis Máté indított ellene, jó hírnév megsértése miatt. Korábban a liberális politikusnő egy vita során egy Facebook-bejegyzésben melegnek nevezte a józsefvárosi polgármestert. 

Kocsis ezért beperelte Ungárt, és kétmillió forintos, kamatokkal bővített kártérítést, továbbá bocsánatkérést követelt tőle. 

Valótlan, de nem sértő

A Fővárosi Törvényszék tavaly ősszel első fokon Kocsis Máté javára döntött, és elmarasztalta Ungár Klárát. Ezt az ítéletet változtatta most meg a Fővárosi Ítélőtábla, amely kimondta: 

Ungár Klára valótlanul és bizonyítás nélkül állította, hogy Kocsis homoszexuális, de az állítás önmagában nem jelenti a jó hírnév megsértését is. 

Az ítélőtáblának pedig nem dolga, hogy egy politikai vitában elhangzó állítás valótlanságát mérlegelje. 

Elutasította Kocsis Máté felperes keresetét a Fővárosi ÍtélőtáblaFotó: Adrián Zoltán - Origo

A magyarázat nem a bíró dolga

A testület szerint a polgármester keresetében maga sem bizonyította, hogy ez a valótlan állítás miért sértő, és hogy őt vagy közvetlen környezetét miért érinti hátrányosan. Az ítélőtábla kitért Kocsis Máté feleségének felháborodott cáfolatára is, de úgy látják, ez is csak a valóságot támasztotta alá. 

A testület hozzátette, álláspontjuk szerint  az első fokon eljáró bíróság feladatkörén túllépve járt el, amikor Ungár állítását értelmezni is kezdte, kontextusba helyezte. 

A jogerős döntés szerint a felperes vagyoni szempontból sem készített elő olyan bizonyítást, ami a kétmillió forintos kártérítést indokolttá tenné. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította Kocsis Máté keresetét, így neki kell fizetnie az együttesen 430 ezer forint+ áfás per- és illetékköltségeket is. 

Jogállami döntés született. 

"Ebben bíztam, és örülök neki, hogy ebben a furcsa helyzetben is lehet számítani a bíróságok objektív ítéletére" – mondta az Origónak Ungár Klára. 

Ungár Klára ügyvédje társaságában. Úgy érzi, jogállami döntés születettFotó: Adrián Zoltán - Origo

Kocsis Máté nem jelent meg a Fővárosi Ítélőtábla előtt, ezért telefonon próbáltuk megkérdezni, mi az álláspontja a döntésről.

A Józsefvárosi Önkormányzat sajtóosztályán azt válaszolták, a polgármester a Facebookon már közölte a véleményét, és ennél többet nem is kíván mondani az ügyről. Ezért változtatás nélkül közöljük Kocsis Máté álláspontját. 

 

Kocsis Máté jó hírneve megsértése miatt perelt, kétmilliót követeltFotó: Origo

Az előzmények

A per több mint fél év után azt követően folytatódott a Fővárosi Törvényszéken, hogy tavaly októberben a Fővárosi Törvényszék Kocsis Máté javára döntött, és kimondta:  Ungár valótlanul állította, hogy Kocsis Máté homoszexuális, ezzel megsértette a fideszes józsefvárosi polgármester jó hírnevét.  

Mint arról az Origo is beszámolt, a nem jogerős ítélet szerint Ungárnak elnézést kérő közleményt kell kiadnia, és kétmillió forintot is fizetnie kell. Akkor a szóbeli indoklásban a bíró elmondta, arról kellett dönteni, hogy kijelenthető-e Kocsis Mátéról, hogy meleg, nem pedig arról, hogy milyen a szexuális irányultság társadalmi megítélése. Ungár Klára fellebbezett, így került az ügy az Ítélőtáblára.

Szájer nem perelt, Kocsis igen

Az ügy előzménye, hogy Ungár Klára egy Facebook-bejegyzésben melegnek nevezte Szájer Józsefet és Kocsis Mátét. A Fidesz EP-képviselője nem reagált az ügyben, a VIII. kerület polgármestere viszont többször 

visszautasította a vádakat, és be is perelte Ungár Klárát. 

Az elsőfokú tárgyaláson Kocsis Máté ügyvédje azzal egészítette ki a keresetet, hogy elsősorban a jó hírnév megsértése miatt perelnek, ha pedig ez nem állapítható meg, akkor  

annak megállapítását kérik, hogy sérült Kocsis emberi méltósága és becsülete. 

Azt is kérték, hogy Ungár Klára – elmarasztalása esetén – fizetett MTI-közleményben is kérjen bocsánatot, ne csak a Facebookon. 

Az alperes Ungár Klára ellenkeresetében azt állította: Kocsis keresete megalapozatlan. Ungár szerint a sérelmezett közlés egy politikai vitában hangzott el. Ungár keresetlevelében 

utalt Kerényi Imre miniszterelnöki biztos buzilobbizására, továbbá Orbán Viktor kormányfő több korábbi kijelentésére, amelyekben a hagyományos családmodell elsőbbségéről beszélt.

Ungár ellenkeresetében arra is kitért, hogy azoknak, akik nem különböztetik meg hátrányosan a melegeket, irreleváns, hogy valaki meleg-e, tehát ha valakiről a nagy nyilvánosság előtt ezt állítják, az nem alkalmas a jó hírnév csorbítására. 

Kocsis Máté a per elsőfokú tárgyalásánForrás: Origo

Továbbá Ungár ellenkeresete arra is kitért, hogy ha a bíróság igazat adna Kocsisnak, az azt jelentené, hogy homofób az a társadalom, amelyben egy ilyen kijelentés alkalmas a jó hírnév csorbítására. 

A felperes Kocsis Máté ügyvédje benyújtotta a bíróságnak azt az Origo által is közölt levelet, amelyet Kocsis felesége a Facebookon küldött Ungár Klárának, kifejtve benne, hogy mennyi kárt okozott szerinte nekik Ungár kijelentése. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK