Nincs ok a pánikra, de terhes nők ne kockáztassanak, ne utazzanak a vírussal fertőzött területre – mondja a szakorvos arra reagálva, hogy Szlovéniában megjelent a betegség.

A szomszédos országban egy Brazíliából hazatérő sportolónál mutatták ki a kórt. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa szerint azonban nem kell pánikba esni. Szlávik János az M1 hétfő reggeli műsorában hangsúlyozta: mind Közép-Európában, mind Magyarországon lehetetlen, hogy terjedjen a vírus. Európában a Földközi-tenger térségében jelen vannak az azt terjesztő szúnyogok, amelyektől tehát meg lehet fertőződni, de a betegség emberről emberre csak nagyon ritkán, szexuális úton terjed. 

Afrikából származik
A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben, egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Az állapotos nők ne kockáztassanak

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, a terhes nők ne kockáztassanak azzal, hogy a vírus által érintett területre utaznak, mert - noha az esetek legnagyobb részében a Zika-láz jóindulatú, gyors lefolyású betegség, amely néhány napig enyhe lázzal, hőemelkedéssel, szemgyulladással, bőrkiütéssel jár -, van néhány speciális tulajdonsága. Rendkívül veszélyes a terhes nőkre és időnként központi idegrendszeri szövődményeket képes okozni. 

Százból egy csípés fertőzőForrás: AFP/Marvin Recinos

Százból egy csípés fertőz

Az előbbiről az infektológus azt mondta: az, hogy százból egy szúnyogcsípés fertőző, hatalmas esélyt jelent a megfertőződésre, ezért a terhes nőknek nem szabad kockáztatniuk azzal, hogy a vírussal fertőzött térségbe utaznak. Az új eredmények szerint a vírus a csecsemőknél kisfejűséget idéz elő, de koraszülést, meszesedést is okoz, emellett idegrendszeri kórképekkel is összekötik.A Zika-láz minden ezredik esetben bénulást okoz, ami ugyan ijesztő, de az esetek 99 százalékában szintén tünetmentesen elmúlik. 

Amerikai kutatók szerint bizonyított az összefüggés a kisfejűség és a Zika-vírus között. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világraForrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

Európában 700 fertőzött

A Zika-vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül a betegség megjelent Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig hétszáz vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.