Már 60 ezren vannak, és fontos, hogy ismerjük őket

2016.06.14. 11:49

Az autizmussal kapcsolatos ismereteket és attitűdöket vizsgálta a felnőtt internetezők körében az eNet és a Magyar Telekom kitérve arra is: mit gondolnak a válaszadók az autisták és a közösség viszonyáról. Az eredmény figyelemfelkeltő, jöhetnek a speciális lakóotthonok.

Az eNET és a Magyar Telekom kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 42%-a szívesen fogadna autizmussal élő felnőttet a szomszédságában. Nem mutatkozik magas elutasítottság azzal szemben sem, ha a megkérdezettek szomszédságába autista gyermeket nevelő család kerülne (9%), vagy abba az osztályba járna autista, ahová a megkérdezett valamely gyermekkorú családtagja is jár (14%). A válaszadók 25%-a határozottan nem ért egyet azzal, hogy az autista emberek képtelenek lennének beilleszkedni egy közösségbe.

Réti Kristóf visszatérő motívuma a mosolygó nagy kis figuraForrás: autisticart.hu

Ez nem rossz, de hogyan tovább?

A speciális közösségekbe iskolaköteles kor után is visszajáró, vagy lakóotthonokba költöző autista fiatalok életminősége szinten tartható sőt, javítható is, ezt mondta Jaksity György, az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány alapítója.

Az autizmus egy spektrumzavar, azaz vannak enyhébb esetek, és olyan fiatalok - és ők vannak elsöprő többségben -, akik nem képesek önálló életvitelre. A lakóotthonok olyan környezetet biztosítanak, ami minden szempontból megfelel az igényeiknek, ahol szakszerű ellátást kapnak és fejlődni tudnak.

Az alapítvány vezetője szerint egy autista fiatal ellátása – az autizmus súlyosságától függően – hatalmas megterhelést jelenthet az érintett családoknak, és vannak olyan esetek, amikor a megfelelő ellátás egyszerűen nem megoldható otthon. Ebben a csatában nincs egyszemélyes kűzdelem.

autizmus rajzForrás: autisticart.hu

Társadalmi felelősség is az ismeretek korrekt terjesztése

Azok, akiknek van ismeretségi körükben autista, nagyobb arányban fogadnának el szívesen egy autista személyt szomszédnak, kollégának vagy a családból egy gyermek osztálytársának, mint akiknek nincsen közvetlen tapasztalatuk. Van olyan hazai multicég, amely feladatának tartja, hogy a többségi társadalom el és\vagy és befogadóbb legyen. Somorjai Éva, Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese elmondta:

A nyitott társadalmi környezet az egyik első számú feltétele annak, hogy az olyan kiszolgáltatott csoportok, mint az autisták, gyermekkorukon túl is minőségi életet élhessenek.

A HR-vezető szerint a Magyar Telekom fenntarthatósági elkötelezettségével összhangban fontosnak tartja azokat a kezdeményezéseket, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket, különösen a kommunikációs és szociális nehézségekkel küzdő autisták esetében. Ma Magyarországon nagyjából 60 ezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal, ami hatalmas szám. Ezért közös ügyünk, hogy velük kapcsolatban világos ismereteink legyenek, mert csak így tudunk olyan megoldásokat találni, amelyek valóban segítik őket a minőségi élet kialakításában.

A Magyar Telekom az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvánnyal idén március 30-án lépett Civil Stratégiai Partnerségre annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az autizmus társadalmi elfogadtatásának fontosságára. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeket érintő zavara, amely egész életen át fennmarad, és érinti a kölcsönös kommunikáció és társas viselkedés területét, továbbá együtt jár a gondolkodás és viselkedés rugalmatlanságával.

További információ a www.telekom.hu/rolunk/fenntarthatosag és az autisticart.hu/moha/ weboldalakon található.

A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.