Rétvári: Folytatódik a béremelés

2016.06.14. 16:49

A jövő évi béremeléssel 2011-hez képest 50 százalékkal nő a pedagógusok bére – mondta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. Az állam az intézmények fenntartására is 104 milliárd forinttal többet költ az idén.  

A jövő évi költségvetés révén a pedagógusok is egyet előreléphetnek az előző esztendőhöz képest – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden. Rétvári elmondta: jövő szeptembertől - az idei évhez hasonlóan - 3,5 százalékkal nőnek a keresetek, ami csak a pedagógusbérsoron 38,5 milliárdos többletet jelent. Az államtitkár szerint ezzel az 50 százalékhoz fog közelíteni a pedagógusbérek növekménye.

Rétvári Bence államtitkár februárbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az oktató-nevelő munkát segítők bére is nő

Példaként említette, hogy aki főiskolai végzettséggel bír, és 2011-ben 122 ezer forintot keresett, jövőre 182 700 forintra számíthat, aki 3–5 év gyakorlattal, egyetemi diplomával rendelkezik, az a 2011-es 135 975 forint helyett 243 600 forintra. 18–20 év gyakorlat mellett, egyetemi diplomával a bérek 172 882 forintról 304 500 forintra nőnek 2011-hez viszonyítva. 

Kiemelte még, hogy a nem pedagógus végzettségű, de az oktató-nevelő munkát segítők bére is nő, januártól 10 százalékos növekményre számíthatnak, ennek egy része fix, egy része teljesítményfüggő lesz. Számukra az idei évi költségvetés-módosítás is kétszer 35 ezer forintos pluszt jelent. Ez az intézkedés egyébként a tiltakozó pedagógusok állandó követelése közé tartozott.

Közös siker a több forrás 

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a köznevelésre 130 milliárddal fordítanak többet jövőre, 2010-hez képest pedig 455 milliárddal jut több forrás a területre. Ebből a legnagyobb rész, 265 milliárd a pedagógusbérekben jelenik meg. Megemlítette még azt a 104 milliárdos pluszt is, amit a jövő évben az intézményfenntartásra fordítanak. Az államtitkár értékelése szerint ez a pluszforrás a köznevelési kerekasztal, az itt folyó tárgyalások eredménye. Akik részt vettek a párbeszédben, és jelen voltak, közös sikert értek el - mondta.

Palkovics László a pedagógusok képviselőivel egyeztet áprilisbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Folytatódnak az iskolafejlesztések is, 2010 óta félezer iskolában valósult meg valamilyen program. Ezeknek a folytatására a fedezet rendelkezésre áll jövőre is.

Rendezték a nyugdíj előtt hét évvel álló pedagógusok kérdését is, nekik nem kell a minősítésben részt venniük, őket automatikusan átsorolják, ennek a fedezetére 6,3 milliárdot biztosítanak – mondta el Rétvári Bence. Egy újabb évfolyam juthat majd hozzá ingyenesen a tankönyvekhez, ami további 1,25 milliárdot jelent - jelezte, hozzátéve: a tankönyvrendszer lassan a családtámogatás részévé válik.  A gyógypedagógusok, pedagógiai szakszolgálatok kapacitásának növekedésére 3,8 milliárdos többletet tartalmaz a büdzsé. 

Az államtitkár megjegyezte: kedden sem jelentek meg a kerekasztalnál azok, akik általában demonstrációkat szerveznek. Sajnálatát fejezte ki, hogy ők ezen a napon sem a párbeszédet választották. Rétvári Bence szerint az elmúlt napok eseményei alapján egyértelmű, hogy a tanárok többsége a tárgyalásokban hisz.

Nem csak a tanárok fizetése nő

A 2017-es költségvetés tegnapi elfogadásával már biztosan tudható, hogyan változnak jövőre a bérek a közszférában. Az egészségügyben nőni fog az ápolók és a szakorvosok bére, az oktatásban pedig a közoktatásban alkalmazottakon kívül a felsőoktatási dolgozók is több pénzt vihetnek haza. Jól járhatnak még a rendvédelmi dolgozók és a kormánytisztviselők, valamint a NAV állománya is.