Négy megyében leszakadhat az ég

2016.06.14. 10:10

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a záporokból, zivatarokból 25-30 milliméternél is több eső hullhat, ezért ezekre a területekre elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Fronthatással az előrejelzések szerint ugyan nem kell számolni, de a légkör magasabb szintjein zajló többfokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyeknél melegfronti hatások tapasztalhatók. Egyebek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás, ingerlékenység jelentkezhet. 

Erre a négy megyére adott ki figyelmeztetést az OMSZForrás: Origo

A következő napokban folyamatosan melegszik a levegő, csütörtökön napközben néhol már a 30 fokot is meghaladja majd a hőmérséklet, és a hirtelen betörő hőség várhatóan egész hétvégén kitart. 

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint így alakul a következő öt nap

Szerdán eleinte csak északnyugaton, nyugaton, napközben már máshol is többfelé várható zápor, zivatar. Délután a Duna-Tisza-közén zivatarláncolat is kialakulhat. Késő délután nyugat felől aztán jelentősen csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Reggel 11 és 16, délután 21 és 25 fok között alakul a hőmérséklet. A délnyugati, majd a nyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. Melegfronti hatás kezdődik.

Csütörtökön a többórás ragyogó napsütést fátyolfelhők szűrik csak. Eső nem lesz. A megerősödő, néhol viharossá fokozódó déli széllel több fokkal melegebb levegő érkezik hazánk térségébe: délután már 30 fok körüli értékeket mutatnak majd a hőmérők.

Pénteken a napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és néhol zápor, zivatar is előfordul. A szél átmenetileg nyugatira, északnyugatira fordul és megerősödik. Északnyugaton csak 21–26, máshol 27–32 fok között várható a csúcsérték.

Szombaton szikrázó napsütés, nyári meleg, igazi strandidő valószínű. 26 és 30 fok között alakulhat a maximum. Csapadék elvétve lehet.

Vasárnap kezdetben sok napsütés várható fátyolfelhőkkel, majd késő délutántól délnyugat felől zivatarfelhők éri el a Kárpát-medence térségét. Nyugaton 23–27, keleten 28–33 fok valószínű.