Számolják a bérplafon-népszavazás aláírásait

Tóbiás József és Nyakó István MSZP, satótájékoztatója. Aláírásgyűjtés indul a Nyugati pályaudvar aluljárójában, népszavazás kezdeményezésére a vasárnapi boltzár ellen. 2016.04.13.
Vágólapra másolva!
A bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka minősült eddig hibásnak az ellenőrzés során - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.
Vágólapra másolva!

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a Kész Zoltán független képviselő által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött és benyújtott aláírásokat. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak. Pálffy Ilona elmondta: Kész Zoltán arról tájékoztatta az irodát, hogy 21 500 ívet adott le, de a tételes ellenőrzés során kiderült, csak 19 785-öt.

152 hibás ívet találtak eddig

Az NVI munkatársai keddig 6481 ívet dolgoztak fel, ezek közül 152 hibás volt, például 18 ív nem a bérplafonnal kapcsolatos aláírásgyűjtésről szólt, hanem a vasárnapi boltzárról vagy a földkérdésről, illetve volt több olyan is, amelyen nem volt rajta az NVI elnökének hitelesítő záradéka. További 33 olyan ívet találtak, amelyen az aláírásokat gyűjtő választópolgár adatai nem voltak pontosan feltüntetve. A formai követelményeknek nem megfelelő íveket pedig nem lehet elfogadni. Pálffy Ilona jelezte: az érvénytelennek talált íveket az ellenőrzés végén ismét átnézik.

Az aláírások 14%-a érvénytelen

Az aláírások ellenőrzése során keddig 44 962 hiteles aláírást találtak, az érvénytelen aláírások száma 7378, vagyis a benyújtott aláírások 14 százaléka érvénytelen. Az érvénytelenség 994 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 6384 esetben pedig abból, hogy vagy hiányosan töltötte ki az adatait, vagy pedig a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható - ismertette az NVI-elnök. Pálffy Ilona közölte: az, hogy az aláírások 14 százaléka hibás, kifejezetten jó aránynak számít, máskor ennél több szokott lenni a hibás aláírás.

A népszavazás kötelező elrendeléséhez nem jött össze elég támogató a bérplafon kérdésében Forrás: Marton Szilvia

Messze a 200 ezertől

Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást - amely esetben az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelnie a népszavazást - az ellenőrzést addig folytatják, amíg megállapítható, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást. Az NVI elnöke szerint az ellenőrzést a jövő hét végére be tudják fejezni.

A földügyben még gyűjtenek

Azzal kapcsolatban, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfőn azt mondta, összegyűjtötték a 200 ezer aláírást az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéshez, de folytatják a gyűjtést június 28-ig, a határidő lejártáig, mert szerinte "semmi jó nem várható a Nemzeti Választási Iroda részéről" az aláírások ellenőrzésekor, Pálffy Ilona kijelentette: a népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltán szocialista képviselő is jelezte korábban, hogy az esetleges hibás aláírások miatt

szeretne legalább 250 ezer aláírást összegyűjteni.

Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra: a szervező öt személyt delegálhat megfigyelőként az ellenőrzésre, és ez a jog valamennyi, parlamenti frakcióval rendelkező pártot is megilleti. A megfigyelők nyomon követhetik, hogy az aláírások ellenőrzése a jogszabályban foglaltaknak megfelelően történik.