Vágólapra másolva!
Enyhül az idő, de legyen önnél esernyő. Fülledt, meleg idő lehet. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Zápor, zivatar és melegfront lesz ma

Szerdán délnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és napközben egyre többfelé fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás délnyugatira fordul és megerősödik. Melegfront éri el hazánk térségét. 21 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk délután.

Csütörtökön a kellemes júniusi napsütést csak fátyolfelhők zavarják. Erőteljes melegedés veszi kezdetét: délután már 28 és 33 fok között alakulhat a maximális hőmérséklet. Erős lesz a déli szél.sak fátyolfelhők zavarják. Erőteljes melegedés veszi kezdetét: délután már 28 és 33 fok között alakulhat a maximális hőmérséklet. Erős lesz a déli szél.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 15. az év 167. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 199 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Jolán nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Jolán, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Jolán női név Dugonics Andrásnak a Jólánka, Etelkának leánya című regényében szerepel először, 1803-ban. Forrása a középkori magyar Jóleán (jó leány), vagy a görög Jolantha (a viola virága) név. Változatai: Jolánta, régiesen Violánta is. Ma Vid, Ábrahám, Ábrán, Bernárd, Bernát, Bod, Estella, Gibárt, Ibrahim, Ividő, Ivola, Izolda, Jolanda, Jolánta, Jonka, Kreola, Kreszcencia, Lotár, Modesztusz, Szenta, Szkilla, Sztella, Via, Vida, Vidos, Viola, Violenta, Violett, Violetta, Viorika, Víta, Vitus, Zoé, Zója nap is van.

Gourmet fagylaltválaszték

A Bazilikától néhány lépésnyire, a Szent István téren nyitott meg az egykori Pékeryből átalakított Gelarto Bistro, ahol a már korábban is megszokott reggelik mellett igen ritkán látott ételkülönlegességeket kóstolhatunk - írja a welovebudapest.com. A hely nagy attrakciója a fogásokhoz tartozó különböző (nem édes) gourmet fagylaltválaszték, amilyet máshol nem igen kóstolhatunk a városban.

Bazilika Forrás: Zirig Árpád

Távkapcsoló

Ha szerda, akkor Szulejmán, legalábbis rengetegen szokták ezen a napon az RTL Klubot választani. Ha inkább a Beverly Hills-i zsaru 2.-t nézné meg, akkor a TV2-re kapcsoljon 21:20-kor, de adnak újabb filmet is más csatornán, a Viasat3-on például a 2013-as Dom Hemingwaybe futhat bele. A Comedy Central öt epizódot ad le este az Agymenőkből, a Viasat6-on pedig a Kaliforgia fog pörögni, négy résszel egymás után. Az időutazós filmek kedvelőit a SuperTV2 várja, itt megy majd 23:10-től a Looper – A jövő gyilkosa.

Eddie Murphy Forrás: AFP

Filmek szerdára

  • A pénznyelő - Paramount Channel - 19:00
  • Dom Hemingway - Viasat 3 - 21:00
  • Beverly Hills-i zsaru 2. - TV2 - 21:20
  • Tegnapelőtt - Duna TV - 21:25
  • Solaris (2002) - AMC - 00:50

Koronázás, törökök és automobil

  • 1309. június 15-én az 1301-es koronázás után a másodikra a budai Nagyboldogasszony templomban került sor. Az ünnepélyes alkalomról oklevelet is kiállítottak. A szertartáson a magyar egyháziak és világiak színe-java képviseltette magát. Jelen volt többek között Gentilis bíboros, pápai legátus, Tamás esztergomi, Vince kalocsai érsek, Imre váradi, János nyitrai püspök. Szerafin pozsonyi prépost szerpapként segítette az misét. A világiak közül Csák Mátét Szentgróti Fülöp képviselte. Károly számos pontra tett esküt. Aláveti magát Istennek és az ő törvényei szerint fog élni; nem száll szembe a római pápával; Magyarország nemeseit a bevált régi jogban megőrzi; csak törvényes házasságban él.
  • 1389. június 15-én a törökök döntő győzelmet aratnak az (első) rigómezei csatában a délszláv fejedelmek koalíciója fölött. A rigómezei csatában az oszmánok legyőzik Lázár szerb fejedelmet és szövetségeseit. I. Murád szultánt a csatatéren meggyilkolják, de az ütközet megpecsételi a balkáni népek sorsát.
  • 1901. június 15-én Budapesten csak olyan automobillal lehetett közlekedni, amelyet a vizsgabizottság forgalomképesnek nyilvánított. Rudnay Béla budapesti rendőrkapitány rendelete szerint az autókat a vizsgabizottságnak forgalomképesnek kellett nyilvánítani, s attól kezdve forgalmi engedélyt és rendszámot adtak hozzájuk. Akkoriban az autók száma már elérte a hatvanat, ezért vált indokolttá a hatósági intézkedés.

Az e heti mozipremierek

  • Szenilla nyomában
  • Központi hírszerzés
  • Mielött megismertelek
  • Egy szó, mint száz: szerelem!
  • Mapplethorpe: Look at the Pictures