Egymilliárdos költségvetési csalás

2016.06.15. 09:36

Sem adót, sem járulékokat nem fizettek, a bűnszervezet irányítóját Hegyeshalomnál kapták el.

Üzletszerűen és bűnszervezet tagjaiként elkövetett költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásba került nyolc ember, akik az adónyomozók szerint egymilliárd forint kárt okoztak azzal, hogy sem adót, sem járulékokat nem fizettek biztonsági őrzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szervezetük után. 

Nyolcan vannak előzetesbenForrás: MTI/Vajda János

A győri házaspár irányításával működő bűnszervezet a csaláshoz egy piramis jellegű céghálózatot épített ki. Az alkalmazottakat papíron alvállalkozóként feltüntetett, főként szlovák ügyvezetők nevén lévő stróman cégekhez jelentették be. A cégeket eltüntették, mielőtt adó-és járulék-, valamint áfafizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna. 

A NAV győri pénzügyi nyomozói Győrben és további négy megyében, több mint ötven helyszínen tartottak házkutatásokat, értékes kocsikat és ingatlanokat foglaltak le, egy lakásban pedig engedély nélkül tartott fegyvereket és lőszereket is találtak. Tíz embert előállítottak, közülük hat férfit és egy nőt a Győri Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A bűnszervezet irányítóját az akció után a hegyeshalmi határnál vették őrizetbe, ő is előzetesbe került.