Problémásak a kalandparkok

A Csillebérci Szabadidő Központ területén lévő Challangeland kalandpark. Challenge Forever Kft. – Tóth Barna ügyvezető
Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban 2016.05.22-én.
2016.05.23.
A Csillebérci Szabadidő Központ területén lévő Challangeland kalandpark. Challenge Forever Kft. – Tóth Barna ügyvezető Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban 2016.05.22-én. 2016.05.23.
Vágólapra másolva!
A csillebérci kalandparki baleset után országos vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A fogyasztóvédelmi ellenőrzésben 82 kalandparkból 46-nál találtak problémát a szakemberek, 203 ellenőrzött eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési előírásoknak.

Volt, aki önként bezárta

Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, például a terhelhetőséget.

Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban május 22-én Fotó: Marton Szilvia - Origo

A vizsgálat alapján a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására

előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet,

és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.

A tapasztalatok szerint a korábban már ellenőrzött üzemeltetők sokkal inkább odafigyelnek a szabályok betartására. A kalandparkok látogatóinak védelme érdekében

további vizsgálatokat tart szükségesnek szükségesek a nyári idegenforgalmi szezonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A tárca május 24-én rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban, a csillebérci kalandparkban történt baleset miatt. Május 22-én 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.