Újabb trükközések derültek ki Simicska Lajos cégéről

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir több esetben is 95 százaléknál nagyobb kedvezményt biztosított egyes fővárosi színházak programjának plakátkampányára – derült ki az Origo birtokába került dokumentumokból. Úgy tudjuk, a Mahir 2012-ben 14 millió forint, 2013-ban 20,3 millió forint, 2014-ben 32,2 millió forint, míg 2015-ben 144,2 millió forintnyi kedvezményt biztosított fővárosi színházak és művelődési házak részére. 
Vágólapra másolva!

Újabb szerződésszegésre utaló jeleket talált az Origo a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir és a Fővárosi Önkormányzat között még 2006-ban kötött megállapodásban. Akkor úgy állapodtak meg a felek, hogy a Mahir a főváros többségi tulajdonában lévő színházak részére

a mindenkori listaárból 60 százalék kedvezményt ad.

A szerződésből az is kiderült, hogy a fővárosi többségi tulajdonban lévő művelődési házak és sportlétesítmények esetében 40 százalék, a nemzetközi sportrendezvények esetében pedig 50 százalékos kedvezményt ad a Mahir.

A Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahir meglehetősen érdekes kedvezményezési gyakorlatot folytatott Fotó: Bielik István - Origo

10 millió helyett 204 ezer forint

Mindezzel szemben a portálunk birtokába került 2015-ös kimutatás szerint a Mahir több esetben is 95 százaléknál nagyobb kedvezményt biztosított egyes színházak számára. Például a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-nek volt olyan programja, ami után a plakátokért 780 ezer forintot kellett volna fizetnie, de Simicska Lajos cége 750 ezer forintos kedvezményt nyújtott.

A kimutatás szerint a legnagyobb kedvezményt is a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. könyvelhette el. Egyik plakátkampányukért csupán

204 ezer forintot kellett fizetniük a 10 millió 608 ezer forintos valós ár helyett.

Érdekesség, hogy a Nemzeti Színház esetében Simicskáék csak egy esetben emelték meg a kedvezmény mértékét 2015-ben a szerződés szerint 60 százaléknál nagyobb arányra. A kimutatások szerint a Mahir folyamatosan biztosított kedvezményeket a Budapesti Operett Színháznak is.

Akik nem kaptak kedvezményt

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy valójában a sportlétesítmények és a nemzetközi sportrendezvények

semmilyen kedvezményt nem kaptak, sem 2010 előtt, sem 2010 után.

De a művelődési házak sem használhatták ki a kedvezményeket, ugyanis kimutatások alapján a Mahir 2012, 2013 és 2015-ben nekik szintén nem adott kedvezményt. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2010 után lényegében csak a színházak hirdethettek a Mahirnál kedvezményesen, holott a szerződés értelmében a fent felsorolt és a Főváros többségi tulajdonában álló intézmények is jogosultak lettek volna erre.

A sportrendezvények nem kaptak kedvezményeket Forrás: MTI/Komka Péter

Károk

A Mahir 2012-ben 14 millió forint, 2013-ban 20,3 millió forint, 2014-ben 32,2 millió forint, míg 2015-ben 144,2 millió forintnyi kedvezményt biztosított a színházak és művelődési házak részére. A tendencia azért is érdekes, mivel a számok alapján jól látszik, hogy Simicska cége 2015 előtt lényegesen kevesebb kedvezményt számolt el, míg a nevezett évben a szerződésben rögzített mértéket lényegesen túllépve nagyságrendekkel több kedvezményt biztosított.

Úgy tudjuk, hogy a 2010 előtt kimutatásokban nem volt az elszámolás része a kedvezmény-lista. Ebből pedig az kell, hogy következzen, hogy 2010 előtt (2007, 2008, és 2009) semmilyen kedvezmény sem került elszámolásra, így nyilvánvalóan nyújtásra sem. Ez szintén arra mutathat, hogy

a Mahir megszegte a fővárossal kötött szerződést.

A kedvezmények azért is fontosak, mivel a Mahir bevételeinek 15 százaléka a fővárosnak megy, így minél nagyobb a kedvezmények összege, annál nagyobb a főváros kára, hiszen kevesebb a cégnek az a bevétele, amely a fővárost illető használati díj alapjául szolgál.

Télen dúlt az oszlopháború, a per azóta is tart Fotó: Polyák Attila - Origo

Összefonódások

Portálunk más érdekességre is bukkant. Mint arról korábban beszámoltunk, a Mahir egy 2004. május 17-én kelt szándéknyilatkozatában azt állította, hogy évente Európa-szerte 3000 plakátot helyeznek ki, amelyeken Budapestet népszerűsítik majd. A Mahir állítólag az euroAWK céggel kötött megállapodást 2006-ban.

Akkor az euroAWK-ban aláírási joggal bírt Fonyó Károly,

miközben a Mahirban is hasonló jogosultsággal bírt.

Nem volt engedély

A Mahir csupán az oszlopai egyhatodának a kihelyezésére kapott tulajdonosi engedélyt a fővárostól – tudta meg még korábban az Origo. A Mahir egyébként a közútkezelő hozzájárulásával sem rendelkezik több száz oszlopának esetében. A Fővárosi Önkormányzat tavaly mondta fel a szerződést Simicska cégével, a per azóta is folyik.