Falat húz a föld alá Izrael a gázai határon

MIDDLE EAST ISRAEL-PALESTINE WAR HORIZONTAL MILITARY OPERATION TRANSPORT TUNNEL SOLDIER INTERIOR VIEW ISRAELI TOPSHOTS
-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2014 --
An Israeli army officer walks on July 25, 2014 during an army-organised tour in a tunnel said to be
izraeli katona sétál egy Hamász-alagútban
Vágólapra másolva!
Több méter magas és több tucat méter mélyen a föld alá nyúló biztonsági betonfalat épít a Gázai övezet köré Izrael.
Vágólapra másolva!

Az új védelmi vonal építését azért határozta el a hadsereg vezetése, mert végleges megoldást remél tőle a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet izraeli területekig nyúló, föld alatti alagútjai ellen, amelyeken keresztül palesztin fegyveresek támadásokat intéznek a zsidó állam ellen - írja a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Az Izraelt arab szomszédaitól elválasztó fal egy szakasza Forrás: AFP/Thomas Coex

Olcsóbb lehet, mint gondolták

A lap szerint régebben úgy vélték, hogy egy efféle betonfal több tízmilliárd sékelbe kerülne (sok száz milliárd forint), de a legfrissebb számítások szerint meg lehet építeni már 2,2 milliárd sékelből is. A fal hatvan kilométer hosszan követi majd a Gázai övezet határát. Ez immáron az övezet körüli harmadik védelmi vonal lesz. Az elsőt az oslói egyezmény után a kilencvenes években húzták fel, a másodikat pedig 2005-ben, a gázai övezeti kivonulás idején, de ezek még nem jelentettek védelmet az alagutak ellen.

Falat húznak a libanoni határnál is

Ezzel egy időben az izraeli hadsereg falat épít északon, a libanoni határ civil településekhez közeli szakaszain is, mert a libanoni síita Hezbollah szervezetet irányító Haszan Naszrallah sejk azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja és napokra fennhatósága alá vonja a határ menti izraeli falvakat.
Jelenleg csak biztonsági kerítés jelzi a határt Libanon és Izrael között, és a faltól azt remélik, hogy képes lesz megakadályozni egy ilyen támadást.

Izraeli katona sétál egy Hamász-alagútban Forrás: AFP/POOL/Jack Guez

Feladta magát egy Hamasz-parancsnok

Az elmúlt hónapokban a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat két olyan Hamász-harcos letartóztatásáról és kihallgatásáról adott hírt, akiknek információik vannak a föld alatti folyosórendszerről, de mindketten alacsony rangban szolgáltak a szervezetben. Szerdán viszont a Hamasz egyik parancsnoka adta fel magát Izraelnek.