Vágólapra másolva!
Nagyon meleg lesz. Olykor 100 km/h-s erősségű szél is kialakulhat. De ne érje váratlanul a jégeső se. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Meleg, de szeles időnk lesz

Pénteken eleinte sok napsütésre számíthatunk, de délután egyre magasabbra törnek a gomolyfelhők – írja a Köpönyeg.hu. Elsősorban a középső és a keleti tájakon fordulhat elő nyárias zápor, zivatar. A délnyugati légmozgás erős marad, zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. 27 és 34 fok közötti, kánikulai meleg valószínű.

Szombaton hajnalban még néhol kialakulhat zápor. Napközben csökken a felhőzet, és többórás ragyogó napsütés ígérkezik. 24 és 29 fok közötti értékeket mérhetünk, igazi nyári idő lesz. A szél mérséklődik.

Vasárnap napos, fátyolfelhős idő várható estig. Estétől aztán egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, és már zápor, zivatar is előfordul. 29 fok körüli melegre van kilátás.

Az érkező hőhullám miatt az országos tiszti főorvos csütörtökön elsőfokú figyelmeztető jelzést adott ki az ország területére, ez a hét végéig érvényes.

Csökken a benzin ára

Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik. A csökkentéssel

a benzin átlagára 341-342 forintra mérséklődik, a gázolajé 341-342 forint marad.

Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, akkor bruttó 3 forinttal csökkent a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 17. az év 169. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 197 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Alida nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Alida, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! Az Alida német eredetű női név, az Adelheid német rövidülése. Ma Laura, Adolf, Alina, Alinka, Bató, Batu, Batus, Folkus, Lauretta, Lorett, Marcián, Nikander, Teofil, Teofila, Teréz, Tereza, Teréza, Terézia, Teri, Terka, Tessza nap is van.

Lezárták a Szabadság hidat

Korszerűsítési munkák miatt csütörtökön ideiglenes menetrend lépett életbe a fővárosban a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti villamosok közlekedésében, ez augusztus végéig lesz érvényben. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A változásra azért van szükség, mert a szakemberek megkezdik a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti 35 villamosperon felújítását, valamint átépül a villamospálya is a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A Szabadság hidat nemcsak a villamos-, hanem a közúti forgalom elől is teljesen lezárták,

és közúti forgalmi változások lesznek a Szent Gellért téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton is. Várhatóan a nyári tanítási szünet végéig nem jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a 17-es csak a Móricz Zsigmond körtérig megy, a 19-es pedig a Rudas gyógyfürdőig a Bécsi út felől. A dél-budai végállomásokig pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezek jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz. A pótlóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak. A Fehérvári úton közlekedő buszjáratok és a pótlóbuszok is a Szerémi útra terelve közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy

aki teheti, a sűrítve indított 4-es metróval utazzon.

Dél-Buda felől a Fővám tér és a Kálvin tér a 4-es metróval lesz elérhető, míg az Astoriára vagy a Deák Ferenc térre utazóknak pótlóbuszra érdemes szállniuk. Dél-Buda felé a 133E autóbuszok a Rudas gyógyfürdő megállónál is megállnak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Vedd birtokba a Duna-partot! – debütál a Dunapest fesztivál

Szavakat megjelenítő vízesés, tematikus séták, közös hajóépítés, táborozás a Népszigeten, utcaszínház és koncertek – a június 16-tól 19-ig tartó kulturális fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet. A folyó helyszíne és egyben témája is a Dunapest fesztiválnak. Kempingezhetünk a Népszigeten, építhetünk saját csónakot, és a vízcseppekből szavakat formáló installáció előtt is bámészkodhatunk, de a Kopaszin meghallgathatjuk Beck Zolit is egy szál gitárral. A lényeg, hogy a négy nap alatt mindezt a Duna-parton tehetjük meg. Egy hiánypótló és új fesztivál szerveződött idén nyárra, ez pedig a Dunapest. A Duna a fővárosiak mindennapjaihoz tartozik, és szerencsések vagyunk, hogy olyan városban élünk, amelyet egy ilyen méretű és szépségű folyó szel ketté. Sokszor felmerülő probléma, hogy ezt jobban kellene (ki)használnunk. Most a Duna és a kultúra ötvözésére és népszerűsítésére létrejött a Dunapest, a Dunát a középpontba helyező fesztivál.

Szombaton újranyílik a Balaton legnagyobb homokos strandja

A Siófoki Nagystrand nemrég még Beach Club néven ismert része komoly átalakításon esett át, ami óriásstéget, medencét, strandkönyvtárat, Street Workout pályát és új vendéglátó egységeket hozott magával, hogy csak néhány dolgot említsünk. Ezek mellé jön a kiegészítés: hétvégente ingyen jógázhatunk majd a parton, kipróbálhatjuk a SUP-ot, óriásvetítőn nézhetünk meccseket, és esténként koncertezni fognak a nyári fesztiválokon edződött hazai zenekarok. A 2000 négyzetméteres homokos partot június 18-ától lehet birtokba venni, a WellHello teszteli elsőként a PLÁZS színpadát.

Távkapcsoló

A TV2-n a Nagy durranáson nevethetünk jókat, a Comedy Centralon pedig 21:00-kor indul a L'art pour l'art társulat estje, A postás, aki megeszi a leveleket. Ha inkább egy izgalmas sci-fire vágynánk, akkor a Viasat3-ra kapcsoljunk az Alien 4: Feltámad a Halál miatt, előtte viszont még éppen belefér az AMC-n a kevéssé ismert, ám annál jobb Rókavadászat, Richard Gere-rel, Terrence Howarddal, Jesse Eisenberggel. Családi szórakozáshoz vagy a SuperTV2-t, vagy az HBO2-t válasszuk, előbbin a Garfield 2., utóbbin a SpongyaBob: Ki a vízből! fog menni.

Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

Filmek hétvégére

PÉNTEK

  • Az utolsó mohikán - Paramount Channel - 21:00
  • Szellemirtók - AXN - 21:00
  • Nagy durranás - TV2 - 21:20
  • Django elszabadul - Super TV2 - 22:55
  • Pokoli futam - Duna TV - 23:55
  • Monty Python: Az élet értelme - Pro 4 - 00:05

SZOMBAT

  • Szellemirtók II. - AXN - 21:00
  • Rio - FEM3 - 21:00
  • A rettenthetetlen - TV2 - 21:10
  • A lehetetlen - Cool - 23:00
  • Alien 4.: Feltámad a halál - Viasat 3 - 23:20
  • Felkoppintva - DIGI Film - 00:10

VASÁRNAP

  • Felforgatókönyv - Filmmánia - 19:00
  • Hanta Boy - FEM3 - 19:00
  • Mamma Mia! - TV2 - 19:30
  • KicsiKÉM - Sir Austin Powers 2 - Galaxy - 21:30
  • Legbelső félelem - Paramount Channel - 22:00
  • A jó rabló - Duna TV - 23:00
Django elszabadul Forrás: InterCom

Kossuth-bankók

  • 1848. június 17-én Kossuth Lajos pénzügyminiszter szerződést kötött a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal önálló magyar bankjegy kibocsátásáról. Az 1848. márciusi forradalom győzelme után Kossuth Lajos az első felelős kormány pénzügyminisztereként döntött erről. Augusztus 5-én jelentették be az ún. Kossuth-bankók első címletének, a kétforintosnak forgalomba hozatalát. A tényleges pénzforgalom augusztus 13-án indult.
  • 1991. június 17-én a lengyel–német jószomszédi viszonyról és baráti együttműködésről szóló tízéves, Bonnban aláírt szerződésben mindkét fél lemondott az erőszak alkalmazásáról és a területi követelésekről. Az alapszerződésként is emlegetett dokumentum lényegében az 1970-es nyugatnémet–lengyel szerződést, a korábbi lengyel–NDK szerződéseket váltotta fel, s a külügyminiszterek leveleivel, valamint a novemberben kötött határszerződéssel együtt egységes egészet alkot. Ez utóbbiban az egységes Németország is elismerte az Odera–Neisse-határt keleti határként, amit az NSZK és az NDK korábban már külön-külön megtett.

E heti mozipremierek

  • Szenilla nyomában
  • Központi hírszerzés
  • Mielőtt megismertelek
  • Egy szó, mint száz: szerelem!
  • Mapplethorpe: Look at the Pictures