Több százezres kártérítést kap Gyurcsány volt minisztere

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Rogán Antalnak és Németh Szilárdnak 350-350 ezret, Budai Gyulának pedig félmilliót kell fizetnie kártérítésként a Gyurcsány-kormány volt titokminiszternek, Szilvásy Györgynek.
Vágólapra másolva!

Az ítélet szerint

valótlanul rágalmazták Szilvásy Györgyöt,

ezért kell nem vagyoni kártérítést fizetniük a Fővárosi Ítélőtáblán meghozott jogerős ítéletek szerint.

Nem utasítgatta Portikot

A Fővárosi Ítélőtábla Szilvásy Györgynek adott igazat, amikor megállapította, hogy a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere nem adott utasítást Portik Tamásnak arra, hogy "lejárassa" Rogán Antalt, a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert.

Több kormánypárti politikus ellen is pert nyert Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter Forrás: MTI/Beliczay László

Az ítéletről Szilvásy György számolt be az Origónak. Szilvásy azért perelte be rágalmazás miatt Németh Szilárdot és Rogán Antalt, mert azt állították, hogy ő bízta meg Portik Tamást, hogy járasson le vezető fideszes politikusokat.

Németh Szilárdot rágalmazásért büntette meg a Fővárosi Ítélőtábla Forrás: MTI/Illyés Tibor

Németh Szilárd például a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként azt mondta, "Portik Tamásék megkapták a megbízást, mégpedig Szilvásyéktól annak idején, hogy fideszes politikusokat kell lejáratni (...) itt egyébként megemlítették szó szerint Rogán Antalt."

Rogán Antalt elmarasztalta a bíróság, 350 ezer forintot kell fizetnie Forrás: MTI/Kovács Tamás

Maga Rogán pedig úgy nyilatkozott az ügyben: "Ha valaki tudni akarja, honnan fúj a szél Portik-ügyben, akkor Szilvásy György volt titokminisztert és Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt kell megkérdeznie (...) nem én találkozgattam rendszeresen Portik Tamással, hanem Szilvásy György."

Budai félmilliót fizethet

A napokban egy másik hasonló ügyben is Szilvásy javára döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Ebben is a volt titokminiszter indított per, méghozzá Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos ellen. Azért, mert Budai még 2010 végén azt állította, hogy "a Gyurcsány-Bajnai kormány a titkosszolgálatokat ellenzéki politikusok megfigyelésére, velük kapcsolatos adatgyűjtésre használta fel", és őt is megfigyelték.

Budai Gyulának félmillió forintot kell fizetnie Forrás: MTI/Soós Lajos

Állítását azonban a bíróság előtt nem tudta bizonyítani a kormánypárti politikus, így őt is elmarasztalta az ítélőtábla. Budainak félmillió forint kártérítést kell fizetnie Szilvásy György részére.