Emelik az orvosok és az ápolók fizetését, a technikai dolgozók még várnak

Bomba Székesfehérváron, Ápolók látják el az I. sz. Idősek Otthonából kitelepített lakókat a székesfehérvári József Attila Kollégiumban 2013. július 18-án
Vágólapra másolva!
Komoly, 171 milliárdos pluszforrás kerül a 2017-es egészségügyi költségvetésbe, aminek nagy részét az orvosok, ápolók béremelése teszi ki - jelentette be Rétvári Bence államtitkár. Az emeléssel a szakorvosok átlagosan nettó 138 ezer, az ápolók 58 ezer forinttal kapnak többet, a technikai dolgozók béréről pedig továbbra sem döntött a kormány.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek legnagyobb egészségügyi forrásemeléséről beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Rétvári Bence.

A GDP is megérzi

Az Emmi miniszterhelyettese szerint 2017-ben összesen 171 milliárd forinttal több kerül majd az egészségügyi büdzsébe, mint idén –

ez a magyar GDP fél százaléka,

az összeg nagy részét pedig a dolgozói fizetések emelésére fordítják. Mint elmondta, a szakorvosok és szakgyógyszerészek idén szeptemberben bruttó 107 ezer, jövőre pedig bruttó 100 ezer forintos fizetésemelést kapnak majd

Az ápolók bruttó bére idén 26 százalékkal, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal nőhet.

Rétvári ezzel lényegében megismételte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár április végi ígéretét, azzal a különbséggel, hogy a korábbi összegnél most 5 milliárd forinttal többet említett.

Ez így épp elég

A miniszterhelyettes szerint a reprezentatív szakszervezetek – köztük az ápolók részéről az EDDSZ vagy a Magyar Orvosi Kamara – elfogadták az ajánlott béremelést.

A GDP fél százalékát pumpálják többletként az egészségügybe - ígérte Rétvári Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Épp ezért nem tulajdonít különösebb jelentőséget annak sem, hogy egyes ápolói csoportok, így Sándor Mária és fekete ruhás társai ezt kevésnek tartják, és tüntetnének is az alacsony szakápolói bérek miatt.

Ugyanígy reagált arra a felvetésre is, hogy miért nem emelték jelentősebb mértékben az ápolók bérét, amikor

elsősorban nővérek hagyják el az országot a kedvezőtlen fizetések miatt.

Ennyivel emelik

Az Origo hozzávetőleges becslést készített a várható béremelések hatásáról. A 160 ezer forintos bruttó/ 106 ezer forintos nettó havi bér jelenleg reálisnak számít egy pályakezdő, közalkalmazott, gyermektelen nővér számára. A most említett bérfejlesztéssel az említett nővéri fizetés a következő három évben nettó 58 ezer forinttal nőhet.

Átlagosan181 ezer forintot kaphat többet egy szakorvos, mint egy szakápoló a többlépcsős béremelés után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy hasonló kondíciókkal induló szakorvos jelenleg bruttó 312 ezer/ nettó 207 ezer forintot keres, az ígért béremeléssel pedig nettó 138 ezer forinttal kap majd többet.

Kérdésünkre Rétvári Bence megerősítette, az egészségügyi technikai dolgozók béréről még nincs döntés – azt mondta, azért, mert először az ápolók és orvosok helyzetét próbálták rendezni.

Erre is jut

A politikus szerint jövőre több tízmilliárd forintot szánnak gyógyszertámogatásra és szakellátásra is. Mint elmondta:

  • 7,9 milliárd forinttal nő a gyógyszertámogatásra fordítható keret,
  • 4,8 milliárddal nő gyógyászatisegédeszköz-támogatás,
  • a rezidensösztöndíjakra plusz 2 milliárd,
  • az összevont szakellátás finanszírozására plusz 25,9 milliárd forint jut majd.

Rétvári Bence kitért a még csak tervek szintjén létező kancelláriai rendszerre is: ezek szerinte képesek lesznek csökkenteni a kórházak éves szinten újratermelődő, 60-70 milliárdos adósságát is, amit eddig rendszerint az állam konszolidált.

A kancelláriák csökkenthetik a kórházi adósságállományt is Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Higgyük el

A miniszterhelyettes szerint minőségi ugrást jelent majd a fővárosi egészségügyi ellátásban a szuperkórházak fejlesztése is.

Szerettük volna megtudni, hogy a kormány miért akar több év alatt, több tízmilliárd forintból új csúcskórházat építeni az Etele téren, amikor fejleszthetnék a kiválasztott helyszíntől – egy üres telektől - alig 800 méterre álló, korszerű Szent Imre kórházat.

Rétvári Bence erre annyit mondott, hogy az Etele téri helyszínt közlekedési logisztikai szempontokból is teljesen alkalmasnak tartják, és higgyük el, hogy megalapozott tanulmányok, döntések állnak a helyszín kiválasztása mögött.