Fegyelmik és leváltások a halálra éheztetett kislány ügyében

Gyöngyös, társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek.
Gyöngyös, társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek.
Vágólapra másolva!
Több illetékes szakember felelősségét is megállapította a május 12-én meghalt másfél éves gyöngyösi kislány ügyében indított kormányhivatali vizsgálat.
Vágólapra másolva!

A Heves Megyei Kormányhivatal közlése szerint az Önkormányzatok Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ feladatellátásának vizsgálata nyomán a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének vezetői megbízása megszűnt, a család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetésben részesült.

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának illetékes osztályvezetője fegyelmi büntetést kapott, vezetői megbízatása megszűnt. A szintén fegyelmi eljárás alá vont gyámügyi szakügyintéző pedig lemondott szolgálati jogviszonyáról.

Egy gyöngyösi társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A közlemény kitér arra is, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának tisztifőorvosa soron kívüli ellenőrzést folytat a kislány házi gyermekorvosával szemben, szakfelügyelő főorvost kért fel az eset orvosszakmai kivizsgálására. A szakfőorvos által megküldött véleménnyel a tisztifőorvos azonban nem értett egyet, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz fordult az egészségügyi szakmai kollégium véleményének soron kívüli beszerzése érdekében.

A területi védőnővel szemben lefolytatott vizsgálatában a kormányhivatal nem tárt fel hiányosságot, a védőnő mulasztást, vétséget, szakmai szabályszegést, jogszabálysértést nem követett el.

A másfél éves gyöngyösi kislány május 12-én bekövetkezett halálát alultápláltság okozta. Szüleit emberölés gyanújával vette őrizetbe a rendőrség.