Hétmilliárdos csalás miatt emeltek vádat

Fortress
A Fortress irodái, állítólagos befektetési helyszínei. Nemzetközi szintű csalási ügyről lehet szó
Vágólapra másolva!
Több mint kétezer embert csapott be a fiktív befektetési céget alapító férfi: a piramisjátékok elvén működő Fortress 7,5 milliárdos kárt okozott befektetőinek a vádhatóság szerint.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai vállalat nevével élt vissza a Fortress nevű fantomcég, vezetője így tett szert milliárdos haszonra, csapott be 2072 ügyfelet és több száz üzletkötőt is.

Honlap és előadások

Az 52 éves cégalapító ellen hétfőn emelt vádat a Fővárosi Főügyészség: vádiratuk szerint a férfi már 2010-ben elkezdte építeni a fiktív céghálót: honlapot készített a - nevében egy amerikai vállalatot idéző - Fortressnek, üzletkötőket szervezett be, és egy budapesti irodaházban nyilvános előadásokat tartott a cég működéséről.

Először fizetett is

A jól felépített kampány magyar és lengyel ügyfelek ezreit vonzotta. Sikeréhez hozzájárult, hogy a vádlott világszerte jegyzett be irodákat, a Fortress pedig eleinte valóban fizetett osztalékot – ezt azonban a később csatlakozó befektetők pénzéből oldotta meg.

A Fortress irodái, állítólagos befektetési helyszínei. Nemzetközi szintű csalási ügyről lehet szó MNB

Mindenkit átverhetett

A vád szerint a cég igazgatója közvetlen munkatársainak, ismerőseinek sem árulta el, hogy cégének nincs köze az amerikai központhoz,

a becsapott alkalmazottak így még hitelesebben képviselték érdekeit.

A Fővárosi Főügyészség szerint a vádlott 2012 és 2014 között összesen 7,5 milliárd forintot csalt ki ügyfeleitől - a jegybank 2014 augusztusában ugyanakkor még 10 milliárdos kárról beszélt az üggyel kapcsolatban.

A visszaélés nagyságát jelzi, hogy a főügyészség 928 oldalas vádiratot készített a Fortress visszaéléseiről. Ha elítélik, a csalással és pénzmosással vádolt cégalapító maximum 15 év szabadságvesztésre számíthat.