Jogerős: felmentették Juhászt és Fapált

2016.06.20. 14:24

Jogerősen felmentette Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és Fapál László volt államtitkárt a hűtlen kezelés vádja alól hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla.

A minisztert és államtitkárát egy 2006-os ingatlanüggyel kapcsolatban vádolták meg hűtlen kezeléssel négy évvel ezelőtt. 

Az ügyészség vádja szerint Juhász Ferenc 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást, Fapál László pedig felbujtóként vett részt a vád szerinti jogosulatlan lakásvásárlásban. 

Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára a Fővárosi ÍtélőtáblánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bíróság első fokon felmentette őket, másodfokon pedig felfüggesztett börtönt kaptak. A másodfokú ítéletet az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés, valamint közügyektől eltiltás kiszabását kérve fellebbezte meg. 

A táblabíróság - egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel - bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.

Fapál lakásvásárlása volt a vitatott

A vád szerint Juhász Ferenc - miniszterként - 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást, a volt államtitkár pedig felbujtóként vett részt a jogosulatlan lakásvásárlásban.

Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig - szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban - a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkáraként dolgozott, 2006 áprilisában ment nyugdíjba.

A miniszter kötelezettségszegése abban állt az ügyészség szerint, hogy

Fapál László katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján.

(Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia). A vád szerint Fapál László azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérelmet írt a miniszterhez arra vonatkozóan, hogy jelölje ki elidegenítésre a lakást. 

A táblabíróság törvényesnek találta

A táblabíróság kimondta: a lakáskiutalás Fapál Lászlónak törvényes volt, Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá.

Az eltérő első- és másodfokú ítélettel összefüggésben a bíró kifejtette: a Fővárosi Törvényszék nem állapított meg eltérő tényeket, hanem az első fokon megállapított tényállásból vont le a táblabíróság szerint téves következtetéseket.

Hrabovszki Zoltán bíróForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadfokú bíróság megerősítette: Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta az egyenruháját és a fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy a szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként azt megvásárolhassa.

Hivatali visszaélés lehetett volna, de az elévült

A bíróság indoklásában arra is kitért, hogy Fapál László "jobb lakáshoz jutása" nem vagyon elleni bűncselekmény, hanem az akkor hatályos jogszabályok alapján hivatali visszaélés, jogtalan előnyszerzés megállapíthatóságát vethetné fel Juhász Ferenc esetében, azonban ezeknek a bűncselekményeknek az akkori szabályok alapján három év volt az elévülési idejük, így erre már a nyomozás sem terjedhetett ki. 

Juhász elégtételt keres

Juhász Ferenc a jogerős ítéletet követően újságíróknak azt mondta: "hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el és bűncselekményt nem követtünk el". 

A volt miniszter hozzátette: a hat év alatt sikerült két családot tönkretenni. 

"Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjogi eszközöket használták a politikai riválisokkal szemben, vádolom azt az eljárást, ami egyébként azt eredményezhette, hogy tizenvalahány bírói fórum után jutottunk oda, hogy végleges elégtételt kaphassunk" - fogalmazott. 

Az egykori tárcavezető azt is előrevetítette, ügyvédjével meg fogják keresni annak a módját, hogy elégtételt kaphassanak. "Azért a sok mocsadék állításért, amelyet Budai Gyulától kezdve az ebben részt vevők velünk szemben alkalmaztak" - tette hozzá.

Fapál László az ítéletet követően azt mondta: erre az ítéletre számított, számára a legfontosabb üzenete a döntésnek az, hogy "a mai Magyarországon még mindig van bírósági korrekció", "az igazságszolgáltatás még működik". A volt közigazgatási államtitkár nyilvánvalóan jogellenesnek és törvénytelennek nevezte a másodfokú, őt és Juhász Ferencet elmarasztaló döntést, amelyet a harmadfokon eljáró táblabíróság megváltoztatott. 

 

Tóbiás: „A Fidesz szüntesse be leszámoló hadjáratát”

Az MSZP elnöke az ítélet tükrében bocsánatkérésre szólítja föl Budai Gyulát és az ügyészséget. Tóbiás József közleményében úgy fogalmaz, hogy lassan összeszámolni sem lehet az MSZP politikusai ellen 2010 után indult, és azóta elbukott koncepciós pereket.

A szocialista pártelnök felszólítja a Fideszt, hogy szüntesse be a leszámoló hadjáratát, Polt Péter legfőbb ügyészt, pedig hogy „fejezze be az ügyészi szervezet fideszes pártszervezetként való működtetését”.