Vizsgálja az EU a felcsúti kisvasutat

2016.06.20. 18:11

Kivizsgálja az Európai Unió a felcsúti kisvasút ügyét, amely 80 százalékban uniós forrásból épült, és alig 30-40 ember használja naponta.

Vizsgálatot indít az EU csalás elleni hivatala, az OLAF a felcsúti kisvasúttal kapcsolatban. Az OLAF Jávor Benedek PM-es képviselő bejelentése után ellenőrzi a beruházást. 

Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy a kormány hamis adatokat adott meg, amikor támogatást kért a projekthez – írja a Telegraph. 

Többet ígértek

Az angol lap emlékeztet rá, hogy a kisvasút építéséhez 80 százalékos, 2 millió eurós vissza nem térítendő támogatást adott az EU, és a magyar fél adatai szerint naponta 2500–7000 utas is igénybe veheti az alig hat kilométeres hosszúságú vasúti vonalat. 

Kevesen használjákForrás: Tevan Imre -- Origo

Ehhez képest alig 30-an utaznak rajta naponta – és, ahogy egy utas fogalmazott a Telegraph tudósítójának,

a semmiből a semmin át a semmibe megy”. Egyébként a Pancho Arénát köti össze az Alcsúti Arborétummal. 

A Telegraph a vizsgálat kapcsán idézi a magyar kormányfő kisvasút mellett mondott  megnyitó- és egyben védőbeszédét, amivel a beruházás bírálóinak üzent. „Cinizmusból még semmi sem épült. Ha csak a bírálatokra figyelnénk, semmi sem történt volna Magyarországon, de a síneket le kell rakni, az országot építeni kell.”