Vágólapra másolva!
Egyre jobb és jobb időnk lesz. Annyira, hogy országos hőség is kialakulhat. Szerdán csökken a benzin ára, tartson ki addig. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Egy ország, kétféle időjárás

Kedden az ország nagy részén sok napsütés, kevés felhő várható - írja a Köpönyeg.hu. A Tiszántúlon ugyanakkor gomolyfelhős lesz az ég, és többfelé alakul ki zápor, zivatar. Az északi szél mérsékelt marad, csak a keleti országrészben kialakuló zivatarok környezetében lehet erős. Reggel 15 fok körül, délután 25 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Nem lesz front felettünk.

Szerdán ragyogó napsütésre számíthatunk, amit csak kevés gomolyfelhő zavarhat. Elvétve lehet zápor vagy zivatar. Melegszik a levegő: 30 fok körüli kánikula lesz. Néha megélénkül az északi légmozgás.

Csütörtökön országos hőségre van kilátás 30–33 fok körüli maximumokkal. Sokat süt majd a nap, frissítő záporra kicsi az esély. A szél északkeletire fordul, és mérsékelt marad.

Pénteken tikkasztó meleg valószínű 30–35 fokos hőmérséklettel. Továbbra is sok napsütés lehet, csapadék elvétve fordulhat elő. Marad az országos hőség.

Szombaton a nap első felében többórás napsütés várható, majd délután megnövekszik a gomolyfelhőzet. Elszórtan lehet zápor, zivatar. 30-31 fok körül alakul a csúcsérték.

Vasárnap gyakran lesz gomolyfelhős az ég, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar. Délután hidegfront érkezhet, útját viharos szél jelzi. Mérséklődik a rekkenő hőség.

Némi fejfájása lehet

Szigorú értelemben vett front nem lesz felettünk, a magasban zajló folyamatok hatását legfeljebb a légköri változásokra különösen érzékenyek érezhetik. Náluk az esetleges fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak.

UV-B sugárzás

Maximum: 7.5 - Nagyon erős

Minimum: 1.2 - Gyenge

Átlag: 5.7 - Erős

Ha eddig nem tankolt, most már várja meg a szerdát

Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A csökkentéssel

a benzin és a gázolaj átlagára egyformán 339-340 forintra mérséklődik.

A benzin ára legutóbb múlt pénteken csökkent bruttó 2 forinttal, a gázolajé akkor nem változott A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15–5 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Boldog névnapot kívánunk!

Június 21. az év 173. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 193 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Leile és Alajos nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Leile vagy Alajos, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Leila arab női névből származik, jelentése este, éjszaka, átvitt értelemben sötét, sötét hajú. Az Alajos a germán eredetű német Alois, Alwis férfinév magyar alakváltozata. Elemeinek jelentése: egész és bölcs. Ma Albán, Alojzia, Alóma, Demetria, Fillisz, Kloé, Lejla, Léla, Lujza, Olga, Radomér, Ralf nap is van.

Lezárták a Szabadság hidat

Korszerűsítési munkák miatt csütörtökön ideiglenes menetrend lépett életbe a fővárosban a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti villamosok közlekedésében, ez augusztus végéig lesz érvényben. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A változásra azért van szükség, mert a szakemberek megkezdik a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti 35 villamosperon felújítását, valamint átépül a villamospálya is a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A Szabadság hidat nemcsak a villamos-, hanem a közúti forgalom elől is teljesen lezárták,

és közúti forgalmi változások lesznek a Szent Gellért téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton is. Várhatóan a nyári tanítási szünet végéig nem jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a 17-es csak a Móricz Zsigmond körtérig megy, a 19-es pedig a Rudas gyógyfürdőig a Bécsi út felől. A dél-budai végállomásokig pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezek jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz. A pótlóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak. A Fehérvári úton közlekedő buszjáratok és a pótlóbuszok is a Szerémi útra terelve közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy

aki teheti, a sűrítve indított 4-es metróval utazzon.

Dél-Buda felől a Fővám tér és a Kálvin tér a 4-es metróval lesz elérhető, míg az Astoriára vagy a Deák Ferenc térre utazóknak pótlóbuszra érdemes szállniuk. Dél-Buda felé a 133E autóbuszok a Rudas gyógyfürdő megállónál is megállnak.

A lezárt Szabadság híd és a bontás alatt álló Bartók Béla út 2016. június 16-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Filmek hétfő estére

  • Vaskabátok - DIGI Film - 20:00
  • A tehetséges Mr. Ripley - Paramount Channel - 21:00
  • Szerelemben, háborúban - Story4 - 21:00
  • A vadászat - Film Cafe - 21:45
  • Soha ne mondd, hogy soha - Duna TV - 23:30

Távkapcsoló

Ma a Cool nem válogat az eszközökben, az este egy összefüggő, kőkemény krimi, egymás után jön a Gyilkos elmék, A mentalista, a Dr. Csont, a New York-i helyszínelők. Ha a vérből elég volt, kapcsoljunk a Viasat6-ra, amely Kaliforgia-minimaratont tart, mindenki Mulder ügynöke, David Duchovny ebben a sorozatban egy bohém, hedonista, piás és szexmániás író, aki szórakoztató kalandokba keveredik, miközben megpróbálja újra felépíteni kapcsolatát feleségével és tinédzser lányával. A LifeNetworkon a Sokkoló függőségek (22 és 23 órás kezdés) kötheti le a nézőket.

A Szent Jobb

  • 1771. június 21-én a Szent Jobb Budára érkezik. A Mária Terézia által a raguzai (Dubrovnik) domonkosoktól kiváltott Szent Jobb-ereklyét ünnepélyesen átadják Budán az angolkisasszonyoknak megőrzésre. Szent István ereklyéje kalandos körülmények között jutott el Raguzába még a XVI. században. Amikor a királynő tudomást szerzett annak hollétéről, tárgyalásokat kezdett a renddel, akik végül kiadták, és 1771. április 16-án a hívek már Bécsben tisztelhették. Mária Terézia nagy pompával ezután Magyarországra szállítatta. Ezzel együtt elrendelte Szent István napjának augusztus 20-án való megünneplését.
A Szent Jobb 18. századi ábrázolása Pray György történeti művéből Forrás: Origo

E heti mozipremierek

  • A Függetlenség napja - Feltámadás
  • A modell
  • Neon démon