A központi felvételi vizsgákon jóval kevesebb pontszámot értek el a középiskolába készülő diákok, mint a korábbi években, különösen a nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezőknél volt drámai a zuhanás. 

Tavaly a maximális száz pontból átlagosan 69,6 pontot szereztek a nyolcosztályos középiskolába felvételizők, ám idén ennél több mint 12 ponttal gyengébb lett az eredmény. Tíz évre visszamenőleg nem értek el ilyen kevés pontszámot a diákok - ismertette a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal összegzését. 

2007 óta idén lett a legrosszabb a megszerzett átlagpontszámForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Phil Boorman

A négy- és hatosztályos középiskolák központi felvételije is hasonló teljesítménnyel zárult, 2007 óta idén lett a legrosszabb a megszerzett átlagpontszám. A négyosztályosba jelentkezők átlagosan 47,6 pontot szereztek a százból, a hatosztályosba készülők pedig átlag 54,1 pontot értek el.

Radó Péter oktatási szakértő szerint több magyarázata lehet a visszaesésnek: a diákok romló teljesítménye és a szándékosan túl magasra emelt követelményszint is okozhatja.