Jogerősen kilenc év börtönre ítélte a pécsi bíróság a fotóst, aki két évvel ezelőtt erőszakolt meg egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában. Ezzel helybenhagyták a férfi ellen hozott másodfokú ítéletet.

Jogerősen kilenc év börtönre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a 40 éves budapesti férfit, aki 2014. augusztus 30-án megerőszakolt és megvert egy diáklányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában.

Zsarolni akart a támadó

A támadó – aki maga is az ELTE hallgatója volt – fotósként dolgozott a tanítóképző kar gólyatáborában, és egy buli után szemelte ki az áldozatát. Valamilyen ürüggyelegy néptelen területre csalta a lányt, majd rátámadt: fojtogatta, ököllel ütötte és megerőszakolta, miközben fotókat készített róla – a fényképekkel később zsarolni akarta a lányt.

Ítélethirdetés a Pécsi Ítélőtáblán. A kép jobb szélén, fehér ingben a nemi erőszak miatt elítélt férfi állForrás: MTI/Sóki Tamás

Feketelistás volt

A férfinak ráadásul nem ez volt az első ügye: 1996-ban Baján járt főiskolára, ahol megerőszakolhatta egyik évfolyamtársát. Ekkor kirúgták, és a lány is otthagyta a főiskolát. Ráadásul 

az erőszakoló felkerült egy feketelistára,

amit modellek és fotósok hoztak létre az erőszakosan viselkedők kiszűrésére.

Jóváhagyták a szigorítást

A támadót első fokon hét és fél év börtönre ítélték, a másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék azonban még másfél évvel emelte a büntetést, személyes adattal való visszaélés miatt – valószínűleg ez a zsaroláshoz készített fényképekre vonatkozott.

Vezetőszáron viszik a gólyatábor erőszakos fotósátForrás: MTI/Sóki Tamás

Mivel a visszaélés új vádpontnak számított, a súlyosbítás nem volt jogerős. A végső szót most a Pécsi Ítélőtábla mondta ki, harmadfokon helybenhagyva a a kilencéves börtönt. A férfi a Tényeknek egyébként úgy nyilatkozott, saját értelmezése szerint nem követett el erőszakot.

Hallgatag HÖK-ösök

A gólyatábori erőszak ügye országos felháborodást váltott ki, és felhívta a figyelmet a szabályozatlan, sokszor a HÖK-ös szervezők teljhatalmán alapuló gólyatábori bulikra. A fonyódligeti bűnügy után az egyetem belső vizsgálatot indított: így derült ki, a hallgatói önkormányzat (HÖK) helyi elnöke tudott arról, hogy az erőszakoló már korábban is megkörnyékezett lányokat, akiket meg is zsarolt.

Felszínre került

A botrány miatt 2014 októberében aztán lemondott a teljes helyi HÖK-vezetőség.

Az eset ráadásul felszínre hozta egy korábbi erőszak ügyét is: 2013-ban az ELTE jogi karának gólyatáborában is molesztáltak egy gólyát, a lány pedig az Indexnek azt mondta

a szervezők rávették, hogy ne tegyen feljelentést.

A bűncselekmény miatt a jogi karon azóta sincsenek hagyományos értelemben vett gólyatáborok, helyette orientációs napokat tartanak az érdeklődőknek.

A látogatók itt inspiráló előadásokon, workshopon vehetnek részt, beszélnek nekik a jogászok társadalmi felelősségéről, a párkapcsolati és szexuális erőszak felismeréséről, megelőzéséről is.