Lemondott a vak komondoros Balogh

2016.06.22. 13:13

Az élettársa megveréséért kedden jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt Balogh József még aznap este benyújtotta lemondását, így mától már nem ő Fülöpháza polgármestere. A helyi képviselőtestület csütörtökön ülésezik, ott is téma lesz Balogh lemondása.

Jogerős elmarasztaló ítélete után írásban benyújtotta lemondását Fülöpháza volt fideszes, majd független polgármestere, Balogh József - erősítette meg az Index információját az Origónak Vincze Miklós, a Bács-Kiskun megyei közság jegyzője.

Balogh József lemondó levelét megírtaForrás: Fábián Tamás - Origo

Mint arról az Origo is beszámolttíz hónap, két évre felfüggesztett börtönt kapott másodfokon, jogerősen az élettársát megverő fülöpházi polgármester a Kecskeméti Törvényszéken kedden kihirdetett jogerős ítélet szerint.

Az első fokon eljárt Kecskeméti Járásbíróság idén februárban még csak pénzbüntetést szabott ki.Akkor Baloghot, Fülöpháza független polgármesterét súlyos testi sértés bűntette miatt 420 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amiért 2013 tavaszán részegen kétszer is megütötte élettársát, akinek több, nyolc napon túl gyógyuló csonttörése lett, amelyet csak műtéti úton lehetett helyreállítani. 

Már nem ő a polgármester

Vincze Miklós, Fülöpháza jegyzője az Origónak azt mondta, Balogh József még kedden este, írásban küldte el lemondását, amiben a törvény szerint elvileg legfeljebb 30 napos határidőt adhatott volna meg, de mivel ilyet nem kötött ki, a lemondás már mától hatályos.

A települést most az általános helyettesítéssel megbízott alpolgármester vezeti. A jegyző arról is tájékoztatott, hogy csütörtökön tartja ülését a képviselőtestület, melynek témája lesz a lemondás is, de a törvény szerint a testületet csak tájékoztatják, a képviselőknek nincs döntési joguk a kérdésben.

A Fidesz kizárta a pártból

A polgármester ügye kirobbanásakor azt mondta, az élettársa a sérüléseit úgy szerezte, hogy
átesett a család 80 kilós vak komondorán.Később azonban Balogh már máshogy emlékezett. Azt mondta,
lehet, hogy megütöttem a Terikét, de csak véletlenül".

A botrány miatt a politikus kilépett a Fidesz-frakcióból, majd nem sokkal később kizárták a pártból is. Utóbbit a Fidesz akkor azzal indokolta:
nincs az az élethelyzet, amikor egy férfi megverhet egy nőt."

Lemondatták volna úgyis

A polgármesteri tisztségről is rendelkező önkormányzati törvény szerint

a polgármester tisztsége - más mellett - megszűnik:

  • méltatlanság megállapításával;
  • a tisztségről történő lemondással;

Balogh esetében a méltatlanság esete fennállt volna. Erről a törvény azt írja, hogy méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak a képviselőnek vagy polgármesternek a megbízatását, "akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK