Dolgozók is hasmenéses-hányásos tüntetekre panaszkodnak az Uzsoki kórház sürgősségi betegellátó osztályán – Ficzere Andrea főigazgató szerint nincs járvány, és nincs összefüggés sem az egyes megbetegedések között. Az osztály működése azután állt helyre, hogy az Origo a kórházat és az ÁNTSZ-t is megkereste az üggyel kapcsolatban. 


Napok óta terjed a betegség,

"az ápolók hánynak-fosnak, néhányan betegen is tovább dolgoznak" - állította az Origónak szerdán az Uzsoki kórház egyik, névtelenséget kérő dolgozója.

Betegen gyógyítottak?

Mint elmondta, a fertőzés az Uzsoki sürgősségi betegellátó osztályán (SBO) jelentkezett, de a betegfelvétel ennek ellenére folyamatos volt. Az elmondottakkal kapcsolatban szerdán délután a kórház főigazgatóságához fordultunk. Szerettük volna

  • megtudni, milyen betegségről van szó
  • hány szakdolgozót és beteg kapta el a fertőzést az osztályon
  • érint-e más részleget is a fertőzés
  • hova szállították át az érintett betegeket

Ficzere Andra főigazgató levélben  válaszolt: ebben elismerte, egy beteg és egy dolgozó valóban egyidőben szenvedett hasmenéses tünetektől, de úgy gondolja, hogy 

a  két eset között nincs összefüggés.

Ráadásul, a betegtől vett székletminta is negatív lett. Ennek ellenére szerda délután tisztító fertőtlenítést végeztek a az egyterű fekvőbeteg-ellátó szobában és a két vizsgálóban, ahol a beteg és a munkatárs megfordult.  

A kórház higiénikus főorvosa június 21-én, 13.12-kor értesítette a helyzetről az ÁNTSZ-t  - félórával azután, hogy az Origo elküldte kérdéseit az Uzsoki főigazgatóságának.

A hivatalnak szóltak

Érdeklődtünk az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatalánál is, ők pedig válaszlevelükben egyértelműen fogalmaztak. Mint írták,  "az Uzsoki Utcai kórház vezetése a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán jelentkezett

fertőzésről értesítette a HivataltA betegek elhelyezéséhez ezután az Országos Mentőszolgálat szuperügyeleti osztálya nyújtott segítséget.

Hányásos-hasmenéses tünetekre panaszkodtak a sürgősségi betegellátó osztály dolgozóiFotó: Bielik István - Origo

Csütörtök reggel óta az Uzsoki sürgősségi osztálya egyébként ismét fogad betegeket, állítólag zavartalanul.

Veszélyes üzem

Az Uzsoki kórházban legutóbb februárban jelentkezett fertőzés, akkor calici-járvány miatt zárták le rövid időre a neurológiai osztályt.

Februárban a neurológiai osztályt zárták le rövid időre, calici-járvány miattFotó: Polyák Attila - Origo

Ez ugyanakkor nem jelenti, hogy a kórházban az átlagosnál több megbetegedés történne. Az ilyen fertőzés ugyanis általános jelenség a magyar egészségügyben – nem véletlenül mondta az Origónak adott interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán, hogy

a kórház veszélyes üzem, minél kevesebb időt töltünk ott, annál kisebb az esély a fertőzésekre.

Minden tizedik haláleset

A helyzeten nem javít, hogy a gyakori antibiotikum-használat miatt egyre ellenállóbb baktériumok fejlődnek ki, sokszor éppen kórházi környezetben.

A kórház veszélyes üzem - ismerte el Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárFotó: M. Schmidt János - Origo

Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal szerint a kórházi halálesetek tizede éppen az ilyen kórokozók miatt történik, a fertőzések harmada-fele pedig a legnagyobb gondosság mellett sem előzhető meg.