Másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos. Ugyan csütörtökön néhány helyen eshet, de akár 36 fok is lehet a Köpönyeg.hu szerint. És persze a nagyvárosok bizonyos helyein még ennél is nagyobb meleget mérhetnek. A mentősök is készülnek a kánikulára.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegeket, a kisgyerekeket, és azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus betegségük van. Azt javasolják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő feladatait reggel vagy a késő délután intézze, illetve, hogy mindenki igyon sokat, de ne cukros ital, hanem teát vagy vizet.

Fotó: MTI

Az öltözködéssel kapcsolatban szellős ruhát javasolnak és sapkát vagy kalapot. Pontosabban azt, hogy mindenki figyeljen arra, hogy közvetlenül ne érje a fejét a napsütés, az erős UV sugárzás, és a napszúrás miatt.

Azt is írják, a nagy melegben romlik az sofőrök koncentrációkészsége, ezért nagyobb a balesetveszély. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy a sofőrök lassabban reagálhatnak egy adott közlekedési helyzetre, de a gyalogosok is figyelmetlenebben a hőségben.

A Köpönyeg.hu szerint vasárnapig marad a rekkenő hőség. Az előrejelzések szerint 31-36 fok kozött mozoghat a napi csúcshőmérséklet. Akkor azonban hidegfront érkezik, a szél viharossá fokozódik és jégeső is eshet.