Százezer eurót ítéltek meg a volt főbírónak

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke felszólal a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén. A háttérben jobbról Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke
Vágólapra másolva!
Különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót, mintegy 31,5 millió forintot, és annak kamatait kell kapnia a magyar államtól Baka András volt főbírónak. A kormány nem ért egyet az ítélettel, de végrehajtja azt - közölte Lázár János.
Vágólapra másolva!

Korábbi ítéletét erősítette meg mai, végleges döntésével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának nagykamarája – írja az Index. A határozat szerint

Baka András 2011-es leváltása a Legfelsőbb Bíróság éléről sértette a volt főbíró jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz.

A Fidesz képviselőinek támogatásával 2009-ben megválasztott Baka Andrásnak azért kellett mennie, mert bírálta a 2010-után elfogadott, a bíróságokat érintő törvényeket. 2011-ben, három és fél évvel hatéves

mandátuma lejárta előtt eltávolították a főbírói posztról úgy, hogy a poszt betöltőjével szemben új feltételt támasztottak:

azt, hogy ötéves bírói szolgálati jogviszonnyal kell rendelkeznie, amibe ugyanakkor nem számított bele a szakembernek a strasbourgi nemzetközi bíróságon eltöltött 17 éve.

Másodfokon is elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság Baka András ügyében Forrás: MTI/Kovács Tamás

A volt főbíró a strasbourgi ítéletet nem kívánta kommentálni, arra hivatkozott, hogy a Kúrián jelenleg is tanácsvezető bíróként dolgozik.

Lázár: a kormány nem ért egyet ezzel, de tudomásul veszi

Tudomásul vesszük, de nem értünk vele egyet. Végre fogjuk hajtani – így reagált az ítéletre Lázár János miniszter a kormányinfon.