30 fok és napsütés lesz egész nap

hőség nyár meleg kánikula margitsziget Hőség illusztráció a Margitszigeten
Hőség illusztráció a Margitszigeten
Vágólapra másolva!
Ma emelkedik a benzin ára és kánikula lesz. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Sütni fog a nap

Szerdán derült időre számíthatunk, szinte felhő sem lesz az égen - írja a Köpönyeg.hu. Eső biztosan nem fordul elő. A kellemesen friss (10-16 fok) reggelt követően délutánra 30 fok köré kúszik a hőmérő higanyszála. Mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban néhol párás lehet a levegő. Nem várható fronthatás.

Csütörtökön ragyogó napsütés várható, melyt csak délutántól szűrhet fátyolfelhőzet. Zápor esetleg az Alpokalján fordulhat elő. Eleinte a déli, majd estétől az északnyugati szél élénkülhet meg. 28 és 33 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Pénteken a napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, melyekbő elszórtan valószínű zápor, zivatar. Élénk, zivatarok környezetében erős lesz az északnyugati szél. A hőmérsékletben alig lesz változás: marad a 29-30 fok körüli nyári meleg.

Szombaton estig sok napsütésre, igazi strandidőre van kilátás. Estétől aztán északnyugat felől záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Egyre inkább megerősödik a szél. 31 fok körüli hőség lesz.

Vasárnap hajnalban még több helyen, napközben már csak keleten lehet zápor, vagy zivatar. Az erős szél délutánra mérséklődik. Pár fokkal frissebb levegő érkezik hazánk térségbe. Még így is igazi nyári nap ígérkezik.

Hidegfronti hatás megszűnik

A hidegfronti hatás fokozatosan megszűnik, de az erre érzékenyeknél kezdetben még előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak.

UV-B sugárzás

  • Maximum: 7.8 - Nagyon erős
  • Minimum: 4.8 - Mérsékelt
  • Átlag: 7.5 - Nagyon erős

Emelkedik a benzin ára

Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik. Az emeléssel

a benzin átlagára 344-345 forintra nő, a gázolajé 339-340 forint marad.

Az üzemanyagok ára legutóbb a múlt héten szerdán változott, akkor mindkettő átlagára 2 forinttal csökkent. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot

Június 29. az év 181. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 185 nap van hátra.

Ma a Pálokat és Pétereket kell köszönteni.

A Pál latin eredetű férfinév, a Paulusból származik, amelynek jelentése: kicsi. Női párja: Paula, Paulina. A Péter férfinév a görög Petrosz név latin Petrus alakjából származik. A Bibliában Péter apostol neve Kéfa, Kéfás, ennek görög fordítása a Petrosz, ami a szintén görög petra szóból ered, ami sziklát jelent. Női párja: Petra. Ma Aladár, Alicia, Aliz, Beáta, Ditta, Emma, Emmi, Emőke, Ivetta, Judit, Keszi, Kesző, Keve, Kövecs, Orbán, Orbó, Pável, Pető, Petra, Petrina, Pósa, Salómé, Szalóme, Szulamit, Ulászló nap is van.

Távkapcsoló

Ma sincs futballmeccs, rápihennek a csapatok a negyeddöntőre. A TV2-nek már nagyon elege lehet Szueljmán sikereiből, mert gigászi ellenfelet, hatalmas szörnyet küldenek ellene, Godzillát. A LifeNetworkön a Feleségcsere okozhat derűs pillanatokat 17 órakor, ha pedig nem realityre, hanem sorozatra vágyunk, akkor ott a Hidegsebész (19 óra, AXN) vagy a Heartland (naponta többször, AXN White), utóbbi egy kellemes, családi sorozat, lánygyerekeseknek merjük ajánlani.

Károly Róbert várakat ad vissza

  • 1321. június 29-én Károly Róbert váraik visszaadásával jutalmazza a Balassákat. Biter fia Péter mester, valamint Biter fia Miklós meser fia György személyesen járultak a király elé, és kérték, hogy az uralkodó juttassa vissza a Zólyom és Hont megyékben fekvő Kékkő, Gyarmat, Szucsány, Varin, Budetin, Lietava, Hricskó és Hídvége nevű birtokaikat. Ezeket még Csák Máté sajátította ki. Károly Róbert megfontolta a kérelmezők érdemeit, és oklevelében gondoskodott a jogtiprás helyreállításáról.

E heti mozipremierek

  • Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból
  • Tarzan legendája
  • A Bigger Splash