Letöltendőt kértek a röszkei tömegzavargás vádlottaira

2016.06.29. 15:31

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást kért az ügyész a tavaly ősszel a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult per vádlottaira a Szegedi Járásbíróságon szerdán.

Az ügyészség kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt - köztük egy nőt - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádol.

Ambruzs Róbert ügyész perbeszéde elején hangsúlyozta, a terheltek a vád szerint nem voltak tevékeny résztvevői a határátkelőnél kialakult zavargásnak. Ha ez így történt volna, akkor határzár megrongálásával vagy hivatalos személy elleni erőszakkal is vádolnák őket.

Megdobálták a rendőröket, akik könnygázt és vízágyút is bevetettekForrás: MTI/Ujvári Sándor

A vádlottaknak azonban tudniuk kellett, hogy az átkelőnél miért épült határzár, észre kellett venniük a határ védelmére összevont rendőri erőket, a vízágyút, a páncélozott járműveket. Tudatosulnia kellett bennük, hogy az átkelőnél kialakult rendbontás célja, hogy az ott összegyűlt migránsok - illegálisan - magyar területre lépjenek, a hatóságok pedig próbálják ezt megakadályozni - közölte az ügyész.

Az ügyész a bíróságtól enyhítő körülményként kérte figyelembe venni a vádlottaknál büntetlen előéletüket, többüknél megromlott egészségi állapotukat, illetve hogy kiskorú gyermekeik vannak. A hetedrendű vádlottnál azonban súlyosbító körülmény, hogy megafonon keresztül irányítani próbálta az összegyűlt embereket.

A többség menedékkérelmet nyújtott be

A tárgyaláson kiderült, hogy a vádlottak három kivétellel menedékkérelmet nyújtottak be. Két férfinál ennek nem találták nyomát a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyilvántartásában, esetükben védőik kérték, hogy a bíróság a tárgyaláson tett nyilatkozatuk alapján hivatalból kezdeményezze az eljárást. Az egyik vádlott már befogadott, az egyetlen bíróság előtt álló nő oltalmazott státuszt kapott.

A per csütörtökön a védőbeszédekkel és a vádlottak nyilatkozataival folytatódik, a bíróság előreláthatólag pénteken hirdet határozatot.