Metrópótlás: Tarlós ezt üzeni Lázárnak

2016.06.30. 16:27

Tarlós István egyik szeme sír, a másik nevet: szomorű, mert elbeszélnek egymás mellett Lázár Jánossal, viszont örül, hogy - ha hosszas vita után is - de rendeződni látszik a fővárosi buszpótlás kérdése.

Örül a főpolgármester annak, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón megígérte, hogy megkapja a főváros a kormánygaranciát a 3-as metró buszpótlásával kapcsolatban. Lázár az Origo tudósítása szerint úgy fogalmazott: a főváros mindenképpen megkapja a garanciát.

A pluszt az államnak kell állnia

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Önkormányzat június elején úgy döntött, a kormány kérésére ad egy esélyt annak, hogy ne buszvásárlással, hanem más konstrukcióban, szolgáltatásmegrendeléssel biztosítsák a 3-as metró felújítása idején a buszos járműpótlást. 

Ez lehetőséget adna arra, hogy magyar összeszerelésű, részgyártású buszok is részt vegyenek versenyben. A közgyűlés viszont rögzítette: elvárja a drágább konstrukció többletköltségének állami megtérítését, erre július 5-ig várnak a Magyar Közlönyben megjelentetett garanciát. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester új buszok átadásán 2013-banForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A minap az Origo kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium még csak annyit közölt, hogy még tárgyalnak a fővárossal, és az egyeztetést július 4-ig le kívánják zárni. Most viszont Lázár megígérte, a főváros által várt garanciát a többletköltséget fedezéséről.

Dagály Úszóaréna, a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó, és nyíltvízi világbajnokság fő helyszíneFotó: Polyak Attila - Origo

A miniszteri ígéretnek örül Tarlós. A főpolgármester az Origónak azt mondta, elégedett azzal, ha a közgyűlési határozat szerinti kormánygaranciát megkapja a főváros a vásárlás helyetti szolgáltatásmegrendelés többletköltségének megtérítésére, ám nem érti, miért kellett ennyit vitázni. Ezt a garanciát két hónapja is megadhatták volna" - tette hozzá.

Összekaptak a magyar buszon

Volt viszont, ami zavarta Tarlós Istvánt. A főpolgármester reagált a miniszter kijelentésére, miszerint "vannak magyar buszgyártók, Tarlós István ebben az ügyben téved". Tarlós szerint ő nem azt állította, hogy magyar buszgyártók nincsenek, hanem azt: nem gyártanak "magyar" buszokat, mert tisztán "magyar" busz nincs, legfeljebb amit részben magyar alkatrészekből részben itt szerelnek össze. 

A főpolgármester megjegyezte: ha valóban lenne magyar busz, ő szívesen vásárolna olyat a főváros számára, de akkor nem érti, miért van még mindig hatályban az a kormányrendelet, amely a vonatkozó EIB-hitel felhasználásánál megtiltja a fővárosnak a buszvásárlást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK