Országos hőség lesz

hőségriadó, Hőség, időjárás, kánikula, időjárás, hőmérő
Budapest, 2015. szeptember 17. 34 Celsius-fokot mutat egy köztéri hőmérő a fővárosi Gellért téren 2015. szeptember 17-én. A háttérben a Gellért-hegyi Szabadság-szobor látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Délután 29–34 fok is lehet, az Alföldön pedig helyenként már 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Minimális esély van ma záporra

Csütörtökön a többórás napsütés mellett csak kevés fátyol- és gomolyfelhő jelenik meg az égen – írja a Köpönyeg.hu. Minimális az esély záporra. A déli szél csak néha élénkül meg. Folytatódik a melegedés: délután már 29–34 fok között alakul a hőmérséklet, szinte országos hőség lesz. Melegfronti hatás valószínű.

Pénteken a napsütés mellett megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és elszórtan (főleg a Bakony tág környezetében) fordulhat elő zápor, zivatar. Néhol megélénkül a nyugatira forduló szél. 31 fok körüli kánikula várható.

Szombaton délutánig sok napsütésre számíthatunk, alig lesz felhő az égen. Délután aztán erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, és estétől már záporok, zivatarok is előfordulnak (néhol jégeső is lehet). Reggel 20, délután 32 fok körüli értékeket mérhetünk.

Vasárnapon hidegfront vonul át hazánk térsége felett. Hatására főleg keleten lesznek záporok, zivatarok. Az északnyugati légmozgás nagy területen lesz erős, nyugaton viharos. Több helyen megszűnik a hőség, felfrissül a levegő.

Fejfájás, migrén

Időjárási front nem lesz felettünk, erős fronthatás tehát nem várható. A magasban kezdődő melegedés hatására legfeljebb az erre fokozottan érzékeny szervezetűeknél jelentkezhetnek a gyenge melegfrontokkal járó tünetek. Náluk az esetleges fejfájás, migrén hátterében légköri okok is lehetnek.

UV-B sugárzás

  • Maximum: 8,2 – Extrém
  • Minimum: 4,0 – Mérsékelt
  • Átlag: 7,5 – Nagyon erős

VOLT első nap

A 25 éves Quimby koncertje estére megtöltötte a Telekom Nagyszínpad előtti területet. Zenéjüktől volt hangos a völgy, és ennek mindenki örült.

Olvassa el a Paddy and the Ratsről koncert-összefoglalónkat, vagy nézze meg, hogyan bolyong az, aki egy korsó sört keres.

Boldog névnapot

Június 30. az év 182. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 184 nap van hátra.

Ma a Pálokat kell köszönteni.

A Pál latin eredetű férfinév, a Paulusból származik, amelynek jelentése: kicsi. Női párja: Paula, Paulina. Ma Apostol, Bese, Emiliána, Március, Pável, Pósa nap is van.

Távkapcsoló

Egy lengyel–portugállal megy tovább az Európa-bajnokság este kilenctől, erre egy jó kis retrós Szerelemhajó–Kisváros–Derrick vonallal készülhetünk fel az M3-on. Este nyolctól az OzoneNetwork Tenerifére visz, ha nincs pénzünk tengeri nyaralásra, csak a kiskertre, akkor nézzük meg legalább tévében, milyen is ez. Ha a futball hidegen hagy, de a nyolcvanas évek újhulláma nem, akkor a Police együttes sztoriját 21.50-től megnézhetjük az HBO-n.

Hitler leszámol politikai ellenfeleivel

  • 1934. június 30-án, az ún. "hosszú kések éjszakáján" a náci vezetés átfogó tisztogató akció keretében likvidálta az SA-vezetés puccsista elemeit, akik elégedetlenek voltak a régi rezsim uralkodó köreivel kötött kompromisszummal, és teljes hatalomátvételt, erősebb garnitúracserét követeltek. Röhm például egyesíteni akarta saját vezetése alatt az SA és a Reichwehr csapatait, és második forradalomról álmodozott. Mivel pedig nem volt hajlandó öngyilkosságot elkövetni, július 1-jén lelőtték. Az akció során megölték a szociális beállítottságú náci pártellenzék vezérét, Gregor Strassert, valamint több konzervatív ellenzékit: Schleicher korábbi kancellárt, Edgar Jungot, Papen korábbi kancellár és aktív alkancellár titkárát, valamint Bose tanácsost. A tisztogatási akciót a Nemzeti-szocialista Német Munkáspártnak az ellenzékiekkel szembeni eljárásmódja jellemezte: ellenfeleit, mindenekelőtt a kommunistákat és a szociáldemokratákat letartóztatták, megkínozták vagy koncentrációs táborokba zárták.
Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

E heti mozipremierek

  • Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból
  • Tarzan legendája
  • A Bigger Splash