Több gyerekük van a férfi, mint a női főnököknek

közmunka
Kistelek, 2014. március 5. Kovács Katalin közmunkás virágpalántákat nevel egy fóliasátorban a település közparkjai részére Kisteleken 2014. március 5-én, ahol Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Farkas Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Nagy Sándor polgármestere a foglalkoztatáspolitikáról tartott sajtótájékoztatót. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Jelentős különbségeket állapított meg a KSH Népességtudományi Intézete az egyes szakmák és a gyermekvállalás között. Míg például az utcasepréssel foglalkozó nőknek majdnem három, addig az iparművész vagy ruhatervező nőknek csak 1,3 gyereke születik átlagosan. A gyerekvállalás azzal is összefüggésben van, hogy ki milyen pozíciót tölt be. A vezető pozícióban lévő férfiak több gyermeket nevelnek, mint a vezetői státuszban lévő nők.
Vágólapra másolva!

Ma Magyarországon lényegesen kevesebb ismeretünk van arról, hogy a munka jellemzői, a választott foglalkozás mennyiben függ össze az érintettek gyerekvállalási kedvével. Társadalmi és hétköznapi tapasztalatok alapján persze eddig is feltételezhető volt, hogy egyes foglalkozások (légiutas-kísérő, színész) hazánkban is nehezen egyeztethetőek össze a gyerekvállalással és -neveléssel, míg más, jó eséllyel otthon és kötetlenebb módon végezhető foglalkozások (mezőgazdasági kistermelés saját gazdaságban, templomi kántor) esetén ez könnyebbnek tűnik.

Minél magasabb végzettségű egy nő Magyarországon, annál kevesebb gyermeke van Forrás: An Indoor Lady

Nem vállalnak sok gyereket a női újságírók, a PR-osok

A KSH Népességtudományi Intézete a 2011. évi népszámlálás adatai alapján azt vizsgálta, hogy az egyes foglalkozásokban, foglalkozáscsoportokban dolgozók esetén mekkora a gyermekvállalási kedv, a termékenység. Elemzésükben az 1961–1969-ben született (vagyis 2011-ben 42–50 éves), foglalkoztatott vagy jelenleg csak anyasági ellátásban részesülő nők átlagos gyerekszámát a jelenlegi, illetve utolsó foglalkozásuk szerint mutatták be.

Szabó Laura, a KSH Népességtudományi Intézetének munkatársának tanulmányából kiderül, hogy a

485 foglalkozás közül 43 esetében a befejezett termékenység 1,6 alatti.

Kevés gyerek születik az iparművészek, utazástervezők, PR-tevékenységet végzők vagy a rendszergazdák körében, de a nyelvészek, fordítók és az újságírók, műsorszerkesztők, könyv- és lapszerkesztők körében is.

Érdekes tendencia

Szintén kevés gyereket szülnek a társadalomtudományi és jogi foglalkozásúak (jogászok, ügyvédek); a gazdasági, üzleti jellegű foglalkozásúak (piackutatók, marketingesek); az informatikai, műszaki területeken dolgozók (informatikai rendszerelemzők, programozók); illetve a személyi szolgáltatásokat nyújtók (ügyintézők, szépségiparban dolgozók) és az ügyfélkapcsolati munkakörökben (idegenvezetők, utaskísérők) dolgozók is.

Szabó szerint

a vezető beosztású nőknek nem feltétlenül születik kevesebb gyerekük:

míg a vendéglátói, illetve pénzügyi tevékenységet folytató egységek vezetőinek átlagosan kevesebb mint 1,6 gyermekük születik, addig a szociális, gyerekgondozási, illetve oktatási-nevelési tevékenységet folytató egységek vezetői körében a befejezett termékenység rendre 1,9, illetve 1,8.

A közmunkás nők körében magas a gyermekvállalás Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Alacsony presztízs

Az alábbi foglalkozásokat űző nők befejezett termékenysége a legmagasabb: szemétgyűjtő, utcaseprő; hivatásos nevelőszülő, főállású anya; majd következnek a mezőgazdasághoz, gazdálkodáshoz kötődő foglalkozások: egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak; gyümölcs- és zöldségfeldolgozók, szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartók és -tenyésztők, baromfitartók és -tenyésztők, húsfeldolgozók, szőlő- és gyümölcstermesztők.

Körükben az átlagos gyerekszám 2,3–2,9 közötti.

A 2-nél magasabb befejezett termékenységű nőket tömörítő foglalkozások között kevés olyan van, amely magasabb képzettséggel, presztízzsel vagy elismeréssel járna – olvasható a tanulmányban.

Magasabb végzettség, kevesebb gyerek

Néhány foglalkozás esetén elég egyértelműnek tűnik, hogy a magasabb iskolai végzettség megszerzésére fordított idő/energia összefügghet a gyermekvállalás esélyével. A Népességtudományi Intézet szerint míg

a segédápolónők átlagosan 2,09 gyermeket vállaltak,

addig a szakápolónők 1,86-ot, a felsőfokú képzettséggel rendelkező ápolónők pedig már csak 1,62-t.

Hasonló tendencia érvényesül a kisgyermekgondozóknál: a gyermekfelügyelők, dajkák átlagosan 2,02 gyermeket szülnek; a csecsemő és kisgyermeknevelők, illetve az óvodapedagógusok 1,87-et; a gyermekgondozási tevékenységet folytató egységek vezetői pedig 1,79 gyermeket. A pedagógusszakmák esetén is megfigyelhető egyfajta termékenységi lejtő: míg az általános iskolai tanárnők, tanítónők átlagosan 1,79 gyereket vállaltak, addig a középiskolai tanárnők 1,76-ot, az egyetemeken, főiskolákon tanító nők pedig 1,61-et.

Az általános iskolai tanárnők esetében a legmagasabb a gyermekek száma Forrás: Dreamstime

Bizonyos szakmákban, úgy tűnik, azoknak van nagyobb esélyük karrierre – például vezetőkké válni –, akiknek kevesebb gyermekük van (persze ez is összefügghet a továbbképzésre fordított idővel). Míg

a pultos és árufeltöltő foglalkozású nőknek átlagosan 2 gyermekük született,

és a bolti eladónőknek 1,84, addig a vezető eladóként dolgozó nőknek 1,75, és a kereskedelmi tevékenységet folytató egységek női vezetőinek 1,7.

Mi van a férfiakkal?

A férfiak befejezett termékenysége a foglalkozásuk szerint nem ugyanazt a tendenciát jeleníti meg, mint amit a nők körében. A férfiak esetében is leszűkítették az elemzési csoportot: azon 1951–1960-ban született férfiak átlagos gyermekszámát nézték meg, akik a 2011. évi népszámlálás idején foglalkoztatottak voltak vagy apasági ellátásban részesültek.

Míg a vezető pozíciókban foglalkoztatott férfiaknak van átlagosan a legtöbb gyermekük (1,9 feletti), addig a vezető pozíciókban dolgozó nőknek átlagosan kevesebb gyermekük születik, befejezett termékenységük 1,9 alatti. A textilipari gépkezelőknek és egyéb kézműipari foglalkozásúaknak születik a legkevesebb gyerekük, de

kevés gyermekük van a konyhai kisegítőknek, a postai ügyfélszolgálatosoknak,

a könyvtárosoknak és az ügyvédeknek, könyvelőknek, jogászoknak is.

A magyar ügyvéd és jogász férfiaknak kevés gyerekük van Forrás: Dreamstime

A rangsor másik végén 25 olyan férfi foglalkozást találtak, ahol az apáknak átlagosan kettőnél több gyerekük született. Az első tíz helyen egyértelműen az orvosok (általános orvosok, szakorvosok) és a vezető foglalkozásúak állnak: gazdasági és költségvetési szervezetek, egészségügyi tevékenységet folytató egységek, helyi önkormányzatok, üzleti szolgáltatási tevékenységet végző intézmények vezetői. Az alacsonyabb presztízsű férfi foglalkozások közül a piaci árusok, kubikosok, baromfitartók a sokgyermekesek.