Hősi halottá nyilvánítják a négy tűzszerészt

bomba felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS kordon lőtér megsemmisítés robbanótest szalag TÁRGY tilos az átjárás tűzszerészeti helyszín tűzszerészeti mentesítés
Nádudvar, 2015. június 23. Robbanótestek az egykori hortobágyi bombázó lőtéren, Nádudvar térségében 2015. június 23-án. A Magyar Honvédség tűzszerészei több mint 4100 hektár területet mentesítenek a bombáktól és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A projekt összesen 3 milliárd 450 millió forintba kerül. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Robbanás történt délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A tragédiában négy tűzszerész meghalt, egy pedig súlyosan megsérült. Egy 250 kilogrammos orosz repesz-rombolóbomba robbant fel, már hatástalanítás után, a gyújtószerkezetet már kiszerelték belőle. A hadsereg egyelőre nem tudja, mitől robbant fel a bomba, vizsgálják az esetet. A négy tűzszerészt hősi halottá nyilvánítják, sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el.

Az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repesz-rombolóbomba, tisztázatlan okból felrobbant.

Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

A hortobágyi bombázó lőtér tavaly nyáron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vizsgálják

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak - írta a Honvédelmi Minisztérium. A helyszínen tartanak a vizsgálatok. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet.

Hősi halottá nyilvánítják a katonákat

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter elmondta, hogy

az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. "Négy kiváló katonát vesztettünk el" - emelte ki a vezérezredes.

A sérült nincs életveszélyben

Simicskó István közlése szerint sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes. A megsérült tűzszerészt mentőhelikopterrel vitték kórházba, több műtét vár még rá. A legjobb orvosokat berendelték a kórházba. Megjegyezte azt is, hogy

a katona a kórházban megkérte a barátnője kezét.

2015 januárja óta folyamatosan dolgoznak

Benkő Tibor vezérkari főnök tájékoztatása szerint egy 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repesz-rombolóbombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció.

Benkő Tibor elmondta, 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkákban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.

Hatástalanítás után robbant fel

Benkő Tibor azt mondta, nem tudják, mi váltotta ki a robbanást. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt,

a meghalt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával,

már többször hatástalanítottak és semmisítettek meg ilyeneket. Vezetőjük tízéves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, első osztályú tűzszerész - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakmai előírások szerint minimum két tűzszerész kell a hatástalanításhoz.

A felrobbant bomba súlya miatt azonban több tűzszerészre volt szükség, a szakemberek szerint a feladatot kevesebb emberrel nem lehetett volna végrehajtani.

Benkő Tibor közölte, két bomba várt megsemmisítésre, és több mint valószínű, hogy váratlanul robbant fel a bomba, hiszen a hatástalanítás ellenére robbant fel.

Erősen szennyezett terület

A lőtér, ami 1940 óta úgynevezett bombavetőtér, rendkívül erősen szennyezet terület.

Jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatóak.

A két bomba hatástalanítva volt, korábban kiszerelték belőlük a gyújtószerkezeteket, és pénteken akarták őket megsemmisíteni.

Simicskó István kérdésre válaszolva közölte, a vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Hősi halottá nyilvánítják a tűzszerészeket Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Áder részvétet nyilvánított

Nemzetünk minden tagja nevében, a hadsereg főparancsnokaként, őszinte részvétemet fejezem ki a szolgálatuk teljesítése közben életüket vesztett honvédeink családtagjainak, szeretteinek és bajtársainak - írta Áder János köztársasági elnök a pénteken elhunyt négy tűzszerészre emlékező részvétnyilvánításában.

"Akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették.

- olvasható a dokumentumban. "Honvédeink emlékét kegyelettel megőrizzük" - írta az államfő.

A Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Valószínűleg nem a tűzszerészek hibáztak

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1-nek nyilatkozott az esetről. Szerinte mivel a magyar tűzszerészek nagyon felkészültek,

valószínűleg nem emberi hiba okozta a tragédiát.

Ennél nagyobb esélye lehet annak, hogy olyan kísérleti eszköz robbant, amit nem ismertek a szakemberek. Az is elképzelhető, hogy a korrózió tette a felrobbant bombát nehezen kezelhetővé - mondta Ladocsi Attila.

Katonai mentőautó a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyakori látvány a tűzszerész arrafelé

A terület, ahol a robbanás történt, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A talaj felső rétegének mentesítése évek óta zajlik,

a nyolcvanas évekig a Magyarországon állomásozó orosz hadsereg rendszeresen gyakorlatozott itt

- írja a Haon.hu.

Beke Imre, Nádudvar polgármestere a Haon.hu-nak elmondta: az aknamentesítés folyamatosan zajlott az elmúlt időszakban is, a településen mindennap, így aznap reggel is látni lehetett a tűzszerész katonákat.

A Nagyiván és Nádudvar külterületén található egykori bombázótéren 2013-ban összesen 5500 bombatölcsért számoltak össze, némelyik átmérője 7-9 méter.