Robbanás történt délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A tragédiában négy tűzszerész meghalt, egy pedig súlyosan megsérült. Egy 250 kilogrammos orosz repesz-rombolóbomba robbant fel, már hatástalanítás után, a gyújtószerkezetet már kiszerelték belőle. A hadsereg egyelőre nem tudja, mitől robbant fel a bomba, vizsgálják az esetet. A négy tűzszerészt hősi halottá nyilvánítják, sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el. Az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repesz-rombolóbomba, tisztázatlan okból felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

A hortobágyi bombázó lőtér tavaly nyáronForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vizsgálják

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak - írta a Honvédelmi Minisztérium.  A helyszínen tartanak a vizsgálatok. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet. 

Hősi halottá nyilvánítják a katonákat

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter elmondta, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre. Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. "Négy kiváló katonát vesztettünk el" - emelte ki a vezérezredes.

A sérült nincs életveszélyben

Simicskó István közlése szerint sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes. A megsérült tűzszerészt mentőhelikopterrel vitték kórházba, több műtét vár még rá. A legjobb orvosokat berendelték a kórházba. Megjegyezte azt is, hogy a katona a kórházban megkérte a barátnője kezét.

2015 januárja óta folyamatosan dolgoznak

Benkő Tibor vezérkari főnök tájékoztatása szerint egy 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repesz-rombolóbombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció.

Benkő Tibor elmondta, 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkákban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.

Hatástalanítás után robbant fel

Benkő Tibor azt mondta, nem tudják, mi váltotta ki a robbanást. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt, a meghalt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával, már többször hatástalanítottak és semmisítettek meg ilyeneket. Vezetőjük tízéves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, első osztályú tűzszerész - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakmai előírások szerint minimum két tűzszerész kell a hatástalanításhoz. A felrobbant bomba súlya miatt azonban több tűzszerészre volt szükség, a szakemberek szerint a feladatot kevesebb emberrel nem lehetett volna végrehajtani. Benkő Tibor közölte, két bomba várt megsemmisítésre, és több mint valószínű, hogy váratlanul robbant fel a bomba, hiszen a hatástalanítás ellenére robbant fel.

Erősen szennyezett terület

A lőtér, ami 1940 óta úgynevezett bombavetőtér, rendkívül erősen szennyezet terület. Jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatóak. A két bomba hatástalanítva volt, korábban kiszerelték belőlük a gyújtószerkezeteket, és pénteken akarták őket megsemmisíteni.

Simicskó István kérdésre válaszolva közölte, a vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Hősi halottá nyilvánítják a tűzszerészeketForrás: MTI/Balogh Zoltán

Áder részvétet nyilvánított

Nemzetünk minden tagja nevében, a hadsereg főparancsnokaként, őszinte részvétemet fejezem ki a szolgálatuk teljesítése közben életüket vesztett honvédeink családtagjainak, szeretteinek és bajtársainak - írta Áder János köztársasági elnök a pénteken elhunyt négy tűzszerészre emlékező részvétnyilvánításában.

"Akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették. Négy kiváló tűzszerészt, négy bátor katonát, négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el" - olvasható a dokumentumban. "Honvédeink emlékét kegyelettel megőrizzük" - írta az államfő.

A Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető útonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Valószínűleg nem a tűzszerészek hibáztak

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1-nek nyilatkozott az esetről. Szerinte mivel a magyar tűzszerészek nagyon felkészültek,

valószínűleg nem emberi hiba okozta a tragédiát. 

Ennél nagyobb esélye lehet annak, hogy olyan kísérleti eszköz robbant, amit nem ismertek a szakemberek. Az is elképzelhető, hogy a korrózió tette a felrobbant bombát nehezen kezelhetővé - mondta Ladocsi Attila.

Katonai mentőautó a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető útonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyakori látvány a tűzszerész arrafelé

A terület, ahol a robbanás történt, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A talaj felső rétegének mentesítése évek óta zajlik,

a nyolcvanas évekig a Magyarországon állomásozó orosz hadsereg rendszeresen gyakorlatozott itt 

- írja a Haon.hu.

Beke Imre, Nádudvar polgármestere a Haon.hu-nak elmondta: az aknamentesítés folyamatosan zajlott az elmúlt időszakban is, a településen mindennap, így aznap reggel is látni lehetett a tűzszerész katonákat.

A Nagyiván és Nádudvar külterületén található egykori bombázótéren 2013-ban összesen 5500 bombatölcsért számoltak össze, némelyik átmérője 7-9 méter.