Hunvald György visszatért, 2019-ben elindulhat

2016.07.05. 14:43

Egyhangúan elnökké választotta a VII. kerületi MSZP a városrész korábbi polgármesterét, Hunvald Györgyöt. Ezzel a korábban sokáig előzetesben is ülő Hunvald visszatért a politikába, még az is lehet, hogy 2019-ben elindul a polgármesteri posztért.

Rövid időn belül kétszer is tartottak tisztújítást az MSZP VII. kerületi szervezetében. Hétfőn a néhány hete megválasztott Devosa Gábor lemondott az elnöki posztról, helyette pedig a városrész korábbi polgármesterét, Hunvald Györgyöt választották meg a szervezet élére - tudta meg az Origo.

Egyhangúan választották meg

"Egyhangú döntéssel választottak meg, miután az előző elnök - akit nemrég beválasztottak a budapesti pártelnökségbe és amúgy helyi frakcióvezető is, lemondott, hogy azokra a feladataira koncentrálhasson" - erősítette meg az Origónak Hunvald a hírt.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester visszatértFotó: Origo

Megjegyezte, hogy megválasztásának jogi akadálya nem volt, mert nemrég járt le a kétéves közügyektől eltiltása. Arra a kérdésre, hogy szerepvállalása jelentheti-e azt, hogy 2019-ben elindul az önkormányzati választáson a polgármesteri posztért, azt mondta: nem elképzelhetetlen, de előbb várjuk meg, hogy a Fidesz meghagyja-e egyáltalán ezeket a funkciókat, hiszen jó ideje az önkormányzatiság felszámolásán dolgoznak."

A VII. kerületet két cikluson át, 2002-2010 között vezető politikust öt év után 2014. július 1-jei ítéletében a Kúria jogerősen felmentette az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében: az ingatlanok vitatott értékesítésével összefüggő "maffiavádakban" nem találták bűnösnek Hunvaldot.

Nem indulhatott 2014-ben

Viszont a kerületi lakáskiutalásaokkal kapcsolatban elmarasztalta Hunvaldot a Kúria, és egy év börtönre ítélte, amit viszont nem kellett letöltenie, mivel ennél jóval hosszabb ideig volt előzetes letartóztatásban. Ezt az ítélethirdetés után Hunvald úgy kommentálta: a kerületi lakáskiutalásokkal kapcsolatban mondta ki a Kúria jogerősen, hogy "az nem volt illendő".

"Örülök, hogy öt év után lezárult ez a nehéz időszak" - tette hozzá akkor Hunvald, emlékeztetve, hogy 32 hónapot ült börtönben, ésvégül szerinte azért ítélték el, mert "egy szobával nagyobb lakást kapott valaki" a lakáskérelmére. Az ítélet mellékbüntetése volt a kétéves közügyektől eltiltás, ami miatt eddig politikai szerepet nem vállalhatott. "Ezért nem indulhattam a 2014. őszi parlamenti választáson sem" - mondta most Hunvald.  

Várták, hogy visszatérjen

Az Origo szocialista forrásai szerint a kerületben Hunvald büntetőügyei ellenére az elmúlt években is az volt érzékelhető, hogy polgármesterként az emberek elégedettek voltak vele, és azóta is bíznak benne. Helyi párttársai bizalmát jelzi, hogy még a Kúria ítélethirdetése előtt két héttel is újraválasztották a helyi szervezet élén.

Az erzsébetvárosi önkormányzat épülete - most a fideszes Vattamány Zsolt a polgármesterForrás: Dudás Szabolcs - Origo

Ám az ítélethirdetés után - éppen a kétéves közügyektől eltiltás miatt - Hunvald lemondott az MSZP erzsébetvárosi szervezetének elnöki posztjáról. Az elmúlt években többen is megfordultak a szervezet élén, de a pártszervezet forrásaink szerint "hibernálódott", és a tagok Hunvald visszatérésére vártak.

Perújítás előtt áll

Mint arról az Origo is beszámolt, a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság nemrég perújítást rendelt el Hunvald György ügyében, ugyanis formai okok miatt a Kúria megsemmisítette a volt politikust tanácsadói szerződések miatt elmarasztaló egy másik korábbi ítéletet.

Az Origo is írt arról, hogy abban az ügyben Hunvald eredetileg két és fél évet kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK