Parlamenti bizottság elé kerülhet a tűzszerészek halála

bomba felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS kordon lőtér megsemmisítés robbanótest szalag TÁRGY tilos az átjárás tűzszerészeti helyszín tűzszerészeti mentesítés
Nádudvar, 2015. június 23. Robbanótestek az egykori hortobágyi bombázó lőtéren, Nádudvar térségében 2015. június 23-án. A Magyar Honvédség tűzszerészei több mint 4100 hektár területet mentesítenek a bombáktól és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A projekt összesen 3 milliárd 450 millió forintba kerül. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé vinné a példátlan hortobágyi baleset ügyét a testület két ellenzéki tagja, hogy kiderüljön, miért halt meg négy tűzszerész egy bombarobbanásban. Az MSZP tisztázná, hogy a honvédség "alvállalkozásban" végzett-e bombamentesítést egy, az ezért uniós pénzt felvevő magáncégnek, amikor a tragédia bekövetkezett.
Vágólapra másolva!

A keddi kormányülésen is téma volt a múlt pénteki, négy tűzszerész halálát okozó hortobágyi robbanás ügye, és azzal összefüggésben Simicskó István honvédelmi miniszter előterjesztése a katonák felelősség- és balesetbiztosításának visszaállítására illetve a hősi halottak posztumusz előléptetésére is - mindkettő az özvegyek és árvák számára nyújthat anyagi segítséget.

A bizottság is kíváncsi

A részletekről, a keddi kormányülésen elhangzottakról egyelőre sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem pedig a Honvédelmi Minisztérium nem hozott nyilvánosságra semmit. Hasonlóan keveset tudni a négy tűzszerész halálát, valamint egy társuk súlyos sérüléseit okozó baleset körülményeiről - az ügyben a rendőrség és a honvédelmi tárca egyaránt vizsgálódik.

Katonai mentőautó a Nádudvar közelében lévő volt bombázótérnél Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem csak nekik, hanem

a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának is dolga lenne a vizsgálódás, de legalábbis tisztán kellene látnia az ügyben

- így gondolja a testület két ellenzéki tagja, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló egykori honvédelmi államtitkár, független képviselő Vadai Ágnes, és az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás is.

Tisztáznák a részleteket

Harangozó és párttársa - Demeter Márta - még a bizottság tájékoztatása előtt tisztázna egy fontos részletet, és ennek érdekében írásbeli kérdést nyújtott be Simicskó István honvédelmi miniszterhez. Arra a kérdésre várnak választ: Valóban "alvállalkozásban" végzett tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon?

Katonák vizsgálódnak a négy halálos áldozatot követelő baleset helyszínén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ellenzéki politikusok azt írták, hogy a szakmai körökben terjedő információk és sajtóhírek szerint az egykori bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítésére egy magáncéggel kötöttek szerződést, ám

a cég lényegében csak a robbanótestek helyzetét tárta fel, azok megsemmisítését pedig "alvállalkozóként" az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred végezte, és ekkor történt a tragédia.

Az MSZP-sek arra kíváncsiak, melyik magáncéggel kötött szerződést a Hortobágyi Nemzeti Park a lőszermentesítésre, és mi szükség volt a Honvédség tűzszerészeinek közreműködésére. Arra is választ várnak, hogy a magáncég "alvállalkozójaként" a Honvédség mekkora összeget kapott, és ebből részesültek-e rendes fizetésükön felül többlet juttatásban a munkában részt vevő tűzszerészek.

Spóroltak, nincs biztosítás

Simicskó István előterjesztése a katonák biztosítotti státuszának visszaállítására azt a többéves időszakot zárná le, amióta

még az előző miniszter, Hende Csaba döntése nyomán, takarékossági okokból megszüntették az általános biztosítást.

Mint arról az Origo is beszámolt, a Honvédség immár négy éve nem csak az itthon szolgálatot teljesítő, hanem a veszélyeztetett terepen, külföldi missziókban - mint például Afganisztánban, Malin vagy Irakban - szolgáló katonákra sem köt biztosítást - ők ilyet csak saját zsebből, külön köthetnek.

Simicskó István honvédelmi miniszter visszaállítaná az általános biztosítást Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha igaz, hogy Simicskó újra biztosíttatná az összes katonát, azt a Honvédszakszervezet üdvözli - mondta korábban az Origónak az alelnök. Szendrei Zoltán jelezte: már csak azért is, mert ők is részt vesznek a hivatásosok életpályamodelljének kidolgozásában, és maguk is ilyen javaslaton dolgoznak.

Eszerint a Honvédség minden katonára személyre szóló biztosítást kötne, a havi összeg egy külön számlán gyűlne, és ha a szolgálati idő alatt nem fordul elő baleset vagy haláleset, úgy az illető nyugdíjba vonulásakor - adómentesen - megkapná a felhalmozott összeget.

Elismerték, hogy nincs biztosítás

Azt már korábban közölte a Honvédség, hogy nem hagyják magukra a hősi halált halt katonák hozzátartozóit, és gondoskodnak az özvegyekről, árvákról. Aztán hétfőn a szaktárca közleményt adott ki, melyben jelezte: a Honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagok felé, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a balesettel érintett katonát, illetve hozzátartozóját, élettársát. Korábban a honvédség rendelkezett biztosítási szerződéssel, de mivel a díjként fizetett összeg jóval meghaladta a biztosító által térített összeget, "2012. január 1-től a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással" - emlékeztettek. De - írták - a Honvédség így is teljes kártérítési felelőséggel tartozik a szolgálat teljesítésével összefüggésben elszenvedett balesetekkel és betegségekkel kapcsolatban felmerült károkért. A honvédség köteles megtéríteni az állomány tagjának jövedelemveszteségét, a balesettel összefüggésben felmerült költségeit, vagyoni kárát és sérelemdíját is. A kártérítést egy összegben, és/vagy járadék formájában fizetik ki. A most elhunyt négy tűzszerész esetében ez a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összeg lesz - erősítették meg a híreket.