Még több katona és rendőr vigyáz a déli határon

Vágólapra másolva!
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte: a magyar-szerb és a magyar-horvát határon kedden bevezetett új határőrizeti rendszer célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, benyújthassa a menedékkérelmét.
Vágólapra másolva!

A rendőrség és a honvédség komoly erőkkel készült az új határőrizeti rendszer bevezetésére, amely garantálja a magyar emberek biztonságát és a külső határok védelmét - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden Szegeden.

Bakondi György a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar-szerb és a magyar-horvát határon kedden bevezetett új határőrizeti rendszer célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, benyújthassa a menedékkérelmét.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy hétfő éjféltől kedd délig 826-an kíséreltek meg illegális határátlépést, 675 esetben ezt a járőröző rendőrök és katonák megakadályozták, 151 határsértőt pedig elfogtak és visszakísértek; valamennyien együttműködőek voltak.

Rogán: megerősítették a határvédelmet

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében a kormányülés szünetében jelentette be, hogy keddtől megerősítették a magyar határ védelmét, gyakorlatilag megduplázták a csongrádi és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon a védelemben részt vevő katonai és rendőri erők létszámát. Így folyamatosan egy 6-10 ezres állomány védelmezi a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei szakaszon a határt.

A mélységi határőrizet miatt aggódik az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága

A kedden életbe lépett mélységi határőrizetre vonatkozó magyar szabályozás miatt aggodalmát fejezte ki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

Az OHCHR honlapján kedden közzétett állásfoglalás úgy fogalmaz: „Aggódunk a július 5-én életbe lépett törvény miatt, amely lehetővé teszi, hogy a magyar rendőrség a határ menti tranzitzónákba kísérje azokat az irreguláris migránsokat, akiket a szerb határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfog" - írta Rupert Colville, a szervezet szóvivője.

Az OHCHR szerint "a jogszabály nyelvezete túl sok teret hagy az értelmezésnek", amelynek következtében az állami erőszakszervezetek figyelmen kívül hagyhatják a migránsok emberi jogait, illetve a mindenféle jogi eljárást nélkülöző, erőszakos kitoloncolásukkal megsérthetik a vonatkozó nemzetközi jogot. A jordániai Zeid Raad al-Husszein által vezetett főbiztosság úgy véli, hogy az új "intézkedés csak rontja majd a határon uralkodó kétségbeejtő és embertelen viszonyokat".

Az OHCHR közvetve bírálta Balogh János műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes kijelentését, amelyek szerint a magyar rendőrségnek hasonló a célja, mint az ország focicsapatának a 2016-os Európa-bajnokságon: azaz "minél messzebb tartani az ellenfelet a saját kapunktól".