Új frakcióvezető jön az MSZP-nél, Harangozót félreállítják

Tóth Bertalan FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré politikus SZEMÉLY
Budapest, 2015. november 4. Tóth Bertalan, az MSZP egyik vezérszónoka beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012., 2013., 2014. évről szóló üzleti jelentéseinek és beszámolóinak vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. november 4-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Gyors és fájdalommentes tisztújításra készül ma az MSZP frakciója, bár utóbbi nem borítékolható. Az Origo úgy tudja, Tóth Bertalan lesz a frakcióvezető, az általános helyettes pedig Burány Sándor. Ismét lehet külön frakcióigazgatói poszt, a kiesőknek pedig igyekeznek új feladatokat találni. Az elnökség tegnap ülésezett: megvan a szocialisták válasza a kormány kvótareferendumára.
Vágólapra másolva!

Alapvetően az új pártelnök, Molnár Gyula és részben a volt elnök, Mesterházy Attila akarata is érvényesül majd az MSZP-frakció mai ülésén, amikor lezajlik a tisztújítás a képviselőcsoportban.

Tóth Bertalan előrelép

Molnár Gyula favoritját, Tóth Bertalant emlegették az utóbbi napokban a legesélyesebbnek a frakcióvezetői posztra. Az Origo a kedd délutáni MSZP-elnökségi ülés után úgy értesült, hogy „az elnökség támogatja a jelölőbizottság forgatókönyvét”, eszerint pedig Tóth biztos befutó lesz.

Az MSZP-s Tóth Bertalan (balra) a KDNP-s Rubovszky Györggyel egy bizottsági ülésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tóth Bertalan ezzel előrébb léphet, hiszen eddig frakcióvezető-helyettesi posztot töltött be. Molnár Gyula az Origónak adott interjúban sem titkolta, hogy azért látná szívesen, ha Tóth „a frakció vezetésében meghatározó szerepet” kapna, mivel a tisztújításon nem lett végül elnökhelyettes.

Molnár Gyula elnök favoritja Tóth Bertalan a frakcióvezetői posztra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo is megírta, az elnökhelyettesi posztért ketten indultak: a végül újraválasztott Gőgös Zoltán és Tóth, akinek a neve tavaly nyáron felmerült az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjeként, és onnan is ismert, hogy az utóbbi egy-két évben kormányzati korrupciós ügyeket próbál leleplezni.

Burány az első helyettes

Úgy tudjuk, általános frakcióvezető-helyettesnek Burány Sándort választja a képviselőcsoport. Érdekesség, hogy a Medgyessy-kormány munkaügyi miniszterének, az MSZP volt budapesti elnökének neve közvetlenül a tisztújítás után még lehetséges frakcióvezetőként merült fel, ám itt a jelek szerint Molnár Gyula akarata érvényesül, Buránynak pedig be kell érnie az első helyettesi poszttal.

Burány Sándort általános frakcióvezető-helyettesnek választják meg Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Origo információi szerint ahogy szükségszerűen szétválik mostantól a pártelnöki és a frakcióvezetői poszt – mivel az új elnök, Molnár Gyula nem képviselő, és listáról sem ülhet be más helyett a parlamentbe –, ugyanúgy szétválasztják az általános frakcióvezető-helyettesi és a frakcióigazgatói tisztséget is.

Harangozó háttérbe szorul

Az általános frakcióvezető-helyettesi posztot és a frakcióigazgatói tisztséget is ugyanaz a politikus töltötte be eddig: Harangozó Tamás, aki emellett két parlamenti szakbizottságnak, a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságnak is tagja. Az Origo információi szerint a frakcióigazgató Velez Árpád lesz.

Harangozó Tamás lesz a tisztújítás legnagyobb vesztese a frakción belül Forrás: MTI/Földi Imre

Harangozó a frakción belüli tisztújítás egyik legnagyobb vesztese lesz, mivel értesülésünk szerint biztosra vehető, hogy nem lesz a négy frakcióvezető-helyettes egyike.

A politikus az utóbbi években kemény hangú felszólalásaival, napirend előtti kérdéseivel és interpellációival hívta fel magára a figyelmet a Parlamentben,

ezért a párton belül sokan nem értik háttérbe szorítását. Mindenesetre az MTI információi szerint nem marad feladat nélkül, mert korrupcióellenes ügyvivői megbízást kap. Arra amúgy Molnár Gyula elnök az utóbbi napokban többször ígéretet tett, hogy a frakciótisztségből valamiért kiszorult politikusoknak is találnak új feladatot.

Elnökjelöltként is indult

Harangozó Tamás egyike volt a június 25-i kongresszuson a pártelnöki posztért újrainduló Tóbiás József pártelnök kihívóinak. Harangozó az Origónak adott interjújában korábban úgy vázolta terveit: nem utópia a 2018-as győzelem, de ehhez teljesen új stratégia kell. Azt állította, neki van: először is rendbe tenné a pártot, feltornászná a támogatottságot 30 százalék közelébe, árnyékkormányt alakítana, és a szegedi sikerembert, Botka Lászlót indítaná miniszterelnök-jelöltnek. Botka Lászlót végül a kongresszus leváltotta a választmányi elnöki posztról, helyére Hiller István került, Harangozó pedig a négy jelölt közül a második legkevesebb voksot kapta az első körben, ahol így néztek ki a szavazati arányok: Molnár Gyula (121), Tóbiás József (99), Harangozó Tamás (67), Szanyi Tibor (45). Mint arról az Origo is beszámolt, végül a második fordulóban Molnár győzött.

Búcsúzik Lukács Zoltán is

A mostani négy helyettes közül csak Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke őrizheti meg e pozícióját. Az előrelépő Tóthon és Harangozón kívül ugyancsak

búcsúzik a helyettességtől Lukács Zoltán is, ám neki már találtak is más feladatot: a létrehozandó szervezetfejlesztési kabinetet vezeti majd.

Az Origo úgy tudja, Burány és Tóth mellett frakcióvezető-helyettesnek választják Varga Lászlót és Szakács Lászlót.

Lukáccsal készülnek 2018-ra

A keddi elnökségi ülésről kiadott MSZP-közlemény szerint a szervezetfejlesztési kabinet vezetésével Molnár Gyula javaslatára megbízott Lukács Zoltán feladata lesz a következő időszakban az MSZP szervezeti ügyeinek menedzselése és a 2018-as választásra való felkészítés. Hozzá tartozik majd többek között a regisztrált aktivistahálózat kiépítése és felkészítése, az MSZP szervezeti jelenlétének erősítése minden településen és a szavazóköri delegáltak képzése is. Mint írták, Lukácsra „széles körű szervezeti kapcsolatai, beágyazottsága, tapasztalatai okán esett a választás”, ő pedig kizárólag erre a feladatra akar koncentrálni, így a frakció-tisztújításon nem indul semmilyen posztért.

Mesterházy jön, Molnár marad

Frakcióvezetővé választása miatt Burány Sándor lemond az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöki posztjáról, amit hagyományosan mindig a legerősebb ellenzéki párt politikusa tölthet be. Burányt ezen az elnöki poszton a volt pártelnök-frakcióvezető, Mesterházy Attila váltja.

Mesterházy Attila akarata is érvényesülni látszik a frakció-tisztújításnál Fotó: Origo

A szintén ellenzéki vezetésű nemzetbiztonsági bizottság élén nem lesz viszont változás: e testületet ezután is Molnár Zsolt vezeti, aki új tagként a június végi tisztújító kongresszuson bekerült viszont az MSZP országos elnökségébe.

Nyakó kommunikációs vezető lehet

Molnár Gyula pártelnök és Nyakó István valóban egyeztetett már arról, hogy Nyakó esetleg az MSZP kommunikációját vezesse a jövőben – erősítette meg az Origónak több szocialista forrás is a Magyar Idők hírét. Cáfolták azonban a kormánypárti napilap azon értesülését, hogy erről végleges döntést hozott volna kedden a párt elnöksége. A felek még tárgyalnak a részletekről, a döntést valószínűleg csak a szerdai frakció-tisztújítás után hozzák meg.

Kvótareferendum: az MSZP nem vesz részt

Bár a frakció-tisztújítás fontos személyi kérdésekről szól, az MSZP keddi elnökségi ülésén mégsem erről, hanem a kvótareferendum ügyéről esett a legtöbb szó – értesült az Origo elnökségi tagoktól. Mint ismert, Áder János államfő kedden október 2-ára tűzte ki a Fidesz által kezdeményezett, majd a parlament által kiírt, kvótaellenes népszavazás időpontját.

A Fidesz már régóta kampányol a kvóta ellen – az MSZP távol marad Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az elnökségi ülésen azt a stratégiát fogadták el, hogy az MSZP nem bojkottálja a népszavazást, de nem is vesz részt rajta, és erre buzdítja majd szavazóit, szimpatizánsait is, mondván: a referendum szerintük nem a kvótáról, hanem az EU-ból való kilépésről szól, ezt akarja előkészíteni a Fidesz. Ugyanakkor

a referendum hivatalos testületeiből – választási szervek, szavazatszámláló bizottságok – az MSZP nem hívja vissza a tagjait,

mert a népszavazás tisztaságának ellenzéki kontrolljáról nem kíván lemondani.