Vádat emeltek a 34 éves székesfehérvári nő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 17 évvel ezelőtt egy kukába dobta újszülött gyerekét. 2015-ben fogták el. Alig várta, hogy rátaláljanak a rendőrök.

Egy halott újszülöttre bukkantak a székesfehérvári József utcában lévő egyik kukában 1998. október 1-én. A kislány testét ágyneműbe bugyolálták és egy reklámszatyorba tették, szájába gyerekzoknit tömtek. Kiderült, hogy a csecsemő gyilkosság áldozata, akit egyszerűen kidobtak a szemétbe.

A nyomozók sok tanút kihallgattak, hogy megtalálják a gyilkosát. Az ágyneműt is bemutatták a tévében, hátha ismerősnek találja valaki. A szájában talált zokniból arra következtettek, hogy kisgyereket nevel az, aki kidobta a kukába - már akkor feltételezték, hogy az anyja lehetett a gyilkos és mivel állatszőr is volt az ágyneműn, úgy képzelték, hogy kisállatot tart.

Képbe került egy helyi fiatal nő, akiről a környezetében élők azt mondták, az eset időpontjában megváltoztak a szokásai. Nem beszélgetett már azokkal, akikkel korábban, kutyasétáltatás közben pedig furcsán összefogta magán a kabátját, és mintha hízott is volna.

"Őt azonban a rendőrség kérésére elvégzett nőgyógyászati vizsgálat tisztázta" - emlékezett vissza Papi Koppány őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának főnyomozója a Zsaru Magazinnak.

DNS-vizsgálattal derült ki, ki a gyilkos

Mivel nem sikerült megoldaniuk, fél év után le kellett zárniuk az ügyet. Papíron. Valójában nem hagyták abba a nyomozást. Folyamatosan új teóriákat állítottak fel és újabb szakértőket kértek fel vizsgálatokra.

Tizenhét év után derült ki, hogy ha egy kifejezetten a közelmúltbéli terhességre irányuló nőgyógyászati vizsgálatot végeznek el az asszonynál, megállapíthatják, szült-e a csecsemő megtalálása előtti időszakban.

Összevetették a holttesten talált DNS-mintát az első számú gyanúsított DNS-ével. Egyezett.

A gyilkos anyát 2015-ben fogták el.

Itt talták meg a csecsemőtForrás: Police.hu

"Kollégáimmal október 1-jén felkerestük B. Katalint (34), és tájékoztattuk, milyen ügyben szeretnénk kihallgatni"  - mondta Győrfi Emese őrnagy, a főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetője - "A fiatalasszony nem lepődött meg, nem kérdezett,

beletörődő, együttműködő volt, viselkedése arra utalt, tudja, a játszma véget ért.

Pár szóval vázoltam neki, hogy az egyre fejlődő technikai módszerekkel mind közelebb kerültünk a 17 évvel ezelőtti eset felgöngyölítéséhez. Megkérdeztem tőle, el akar-e mondani valamit."

Mit kaphatok én ezért?

- kérdezett vissza, majd részben beismerő vallomást tett - írta a police.hu.

Amikor egy szörny a baba, akitől meg kell szabadulni

A fiatalkorú, éretlen személyiséggel rendelkező kislányok nem állnak készen arra, hogy anyák legyenek.

- mondja Makai Gábor klinikai szakpszichológus, aki szerint sokszor a gyerekek nem várt terhességből születnek. Előfordul, hogy a terhesség időszaka a rettegés 9 hónapja a nőnek, főleg abban az esetben, ha erőszakban fogant a baba, vagy olyan rossz életkörülmények között él az anya, hogy megszületése veszélyezteti a saját életét.

Ilyenkor az anya a pozitív érzéseit úgymond lehasítja a gyerekről és eluralkodik rajta a negatív érzések tömkelege. Tárgyként kezeli az újszülöttet, dühös a gyerekre. Szörnnyé válhat a szemében, aki csak szenvedést okoz és meg kell tőle szabadulnia.

Így fordulhat elő, hogy valakinek a saját gyereke csak kolonc, nyűg és olyan felelősség, amire nem áll készen, mert nem tudja összeegyeztetni saját életét az anyasággal. Makai Gábor szerint a csecsemőjüket meggyilkolók között sokan magukkal viaskodnak.

Úgy próbálják csökkenteni a belső feszültséget, hogy megpróbálnak saját maguknak is hazudni, titkolózásba burkolóznak, úgy tesznek, mintha az egész meg sem történt volna.

Emellett a szülés is egy traumatikus helyzetet jelent. Ahogy az is, hogy titokban kell szülniük. Makai Gábor szerint az sem ritka, hogy ezek a nők beszűkült tudatállapotba kerülnek.

Az ambivalenciával megfűszerezett kilenc hónap viszi őket arra, hogy elnyomják az anyai ösztönt és abnormális módon azt gondolják, hogy meg kell szabadulniuk attól, ami számukra csak rettegést okozott.

Amikor a rendőrök megbilincselték, B. Katalin azt mondta,

a baba születésekor nagyon megijedt, ezért rossz döntést hozott, de már megbánta tettét. Azóta várta, hogy mikor derül ki bűne.

Arról viszont nem tudni, vajon miért nem kereste fel a rendőröket és vallotta be korábban, hogy mit tett, ha ennyire nyomasztotta. Mindenesetre a bizonyítékok alapján a 34 éves székesfehérvári nő ellen most vádat emeltek.