17 év után ítélhetik el a székesfehérvári csecsemőgyilkost

Napra pontosan 17 évvel az elkövetés után fogták el azt a nőt, akit azzal gyanúsítanak a fejér megyei rendőrök, hogy megölte csecsemőjét – az asszony már várta, hogy megszabaduljon bűne cipelt terhétől.
Gyilkos anya
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a 34 éves székesfehérvári nő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 17 évvel ezelőtt egy kukába dobta újszülött gyerekét. 2015-ben fogták el. Alig várta, hogy rátaláljanak a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Egy halott újszülöttre bukkantak a székesfehérvári József utcában lévő egyik kukában 1998. október 1-én. A kislány testét ágyneműbe bugyolálták és egy reklámszatyorba tették, szájába gyerekzoknit tömtek. Kiderült, hogy

a csecsemő gyilkosság áldozata,

akit egyszerűen kidobtak a szemétbe.

A nyomozók sok tanút kihallgattak, hogy megtalálják a gyilkosát. Az ágyneműt is bemutatták a tévében, hátha ismerősnek találja valaki. A szájában talált zokniból arra következtettek, hogy kisgyereket nevel az, aki kidobta a kukába - már akkor feltételezték, hogy az anyja lehetett a gyilkos és mivel állatszőr is volt az ágyneműn, úgy képzelték, hogy kisállatot tart.

Képbe került egy helyi fiatal nő, akiről a környezetében élők azt mondták, az eset időpontjában megváltoztak a szokásai. Nem beszélgetett már azokkal, akikkel korábban, kutyasétáltatás közben pedig

furcsán összefogta magán a kabátját,

és mintha hízott is volna.

"Őt azonban a rendőrség kérésére elvégzett nőgyógyászati vizsgálat tisztázta" - emlékezett vissza Papi Koppány őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának főnyomozója a Zsaru Magazinnak.

DNS-vizsgálattal derült ki, ki a gyilkos

Mivel nem sikerült megoldaniuk, fél év után le kellett zárniuk az ügyet. Papíron. Valójában nem hagyták abba a nyomozást. Folyamatosan új teóriákat állítottak fel és újabb szakértőket kértek fel vizsgálatokra.

Tizenhét év után derült ki, hogy ha egy kifejezetten a közelmúltbéli terhességre irányuló nőgyógyászati vizsgálatot végeznek el az asszonynál, megállapíthatják, szült-e a csecsemő megtalálása előtti időszakban.

Összevetették a holttesten talált DNS-mintát az első számú gyanúsított DNS-ével. Egyezett.

A gyilkos anyát 2015-ben fogták el.

Itt talták meg a csecsemőt Forrás: Police.hu

"Kollégáimmal október 1-jén felkerestük B. Katalint (34), és tájékoztattuk, milyen ügyben szeretnénk kihallgatni" - mondta Győrfi Emese őrnagy, a főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetője - "A fiatalasszony nem lepődött meg, nem kérdezett,

beletörődő, együttműködő volt, viselkedése arra utalt, tudja, a játszma véget ért.

Pár szóval vázoltam neki, hogy az egyre fejlődő technikai módszerekkel mind közelebb kerültünk a 17 évvel ezelőtti eset felgöngyölítéséhez. Megkérdeztem tőle, el akar-e mondani valamit."

Mit kaphatok én ezért?

- kérdezett vissza, majd részben beismerő vallomást tett - írta a police.hu.

Amikor egy szörny a baba, akitől meg kell szabadulni

- mondja Makai Gábor klinikai szakpszichológus, aki szerint sokszor a gyerekek nem várt terhességből születnek. Előfordul, hogy a terhesség időszaka a rettegés 9 hónapja a nőnek, főleg abban az esetben, ha erőszakban fogant a baba, vagy olyan rossz életkörülmények között él az anya, hogy megszületése veszélyezteti a saját életét.

Így fordulhat elő, hogy valakinek a saját gyereke csak kolonc, nyűg és olyan felelősség, amire nem áll készen, mert nem tudja összeegyeztetni saját életét az anyasággal. Makai Gábor szerint a csecsemőjüket meggyilkolók között sokan magukkal viaskodnak.

Emellett a szülés is egy traumatikus helyzetet jelent. Ahogy az is, hogy titokban kell szülniük. Makai Gábor szerint az sem ritka, hogy ezek a nők beszűkült tudatállapotba kerülnek.

Amikor a rendőrök megbilincselték, B. Katalin azt mondta,

a baba születésekor nagyon megijedt, ezért rossz döntést hozott, de már megbánta tettét. Azóta várta, hogy mikor derül ki bűne.

Arról viszont nem tudni, vajon miért nem kereste fel a rendőröket és vallotta be korábban, hogy mit tett, ha ennyire nyomasztotta. Mindenesetre a bizonyítékok alapján a 34 éves székesfehérvári nő ellen most vádat emeltek.