Hadházy Ákos lehet Schiffer utódja az LMP-ben

Hadházy Ákos beszél Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2014. március 15. Hadházy Ákos önkormányzati képviselő beszél a Lehet Más a Politika (LMP) ünnepi megemlékezésén Budapesten, a Pilvax bisztóban 2014. március 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Mind az LMP társelnöki, mind országgyűlési képviselői posztjára Hadházy Ákos az egyetlen jelölt, a párt kongresszusa várhatóan július 16-án szavaz személyéről.
Vágólapra másolva!

Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivő, országos elnökségi tag programjáról a tisztújításig annyit közölt: két prioritást tart fontosnak.

  • A kormányváltást, mert a jelenlegi kabinet szerinte kontrollt vesztett.
  • Az elmúlt huszonöt évtől alapvetően eltérő politika folytatását.

Ez utóbbiból a korrupció megfékezését és kiszámítható gazdaságpolitika kialakítását emelte ki.

Az együttműködésről szólva azt mondta:

ennek azonban nem a mandátumok elosztásáról kell szólnia, hanem a teendőkről.

Hadházy Ákos 2014 óta tagja az LMP-nek, korábban a Fideszben politizált, ahonnan 2013-ban lépett ki. A Szekszárdon állatorvosként dolgozó politikus 2006-ban és 2010-ben is a Fidesz színeiben lett önkormányzati képviselő.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A tisztújítás az LMP két pozíciójában Schiffer András távozása után vált esedékessé, aki a társelnökségről június 1-jével, képviselői mandátumáról augusztus 31-ével mondott le, megtartva párttagságát.

Társelnökjelöltté az válhat, akit legalább egy tag jelöl, és programja közzétételével elfogadja a jelöltséget. Az LMP alapszabálya szerint a pártnak egy férfi és egy női társelnöke van.

Képviselőnek az jelölhető, aki szerepel a párt 2014-es országos listáján, Hadházy Ákos a negyvenedik helyen volt.

Képviselőjelöltet a tagok indítványozhattak, az aspiránsnak nyolc napja volt arra, hogy megszerezze a tagok tíz százalékának támogatását, vagyis mintegy 65 tagét.

Mindkét pozícióra július 5-én éjfélig lehetett jelentkezni.

A párt általános tisztújítást várhatóan jövő januárban tart.