Kőkemény ellenzékiséget ígér az MSZP új frakcióvezetője

Tóth Bertalan felszólal gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása MOZOG politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2015. június 17. Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónokaként beszél az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvénynek az állam vagy önkormányzati vagyon gyarapításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Szinte egyhangú döntésekkel, két óra alatt lezajlott az MSZP parlamenti frakciójában a tisztújítás szerda délelőtt. Az ülés újdonságot nem hozott, a kiszivárgott menetrend – és az új pártelnök, Molnár Gyula szándékai – szerint a frakcióvezető Tóth Bertalan lett, aki kemény ellenzékiséget ígért. 
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalant választották az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének – jelentette be Molnár Gyula, az ellenzéki párt elnöke a képviselőcsoport ülése után.

Tóth Bertalan „kőkemény” ellenzékiséget ígért, és közölte azt is, hogy lemond az MSZP Baranya megyei elnöki posztjáról.

Molnár azt mondta, tíz napja pártelnök, ezen békés és gyors időszak alatt lezárták a változást a pártban. Jelezte, innentől kezdve kevésbé a belső dolgokról, sokkal inkább arról szeretnének beszélni, hogyan politizál az MSZP, milyen országot képzel el.

Bejött a kiszivárgott papírforma

A frakció szinte egyhangúlag hozta meg döntését a személyi kérdésekről. A határozatok nagy meglepetést nem okoztak, mivel már a frakcióülés előtt kiszivárgott, hogy kiket választanak majd meg a különböző posztokra.

Burány Sándort választották általános frakcióvezető-helyettesnek Fotó: Origo

Így az Origo értesüléseinek megfelelően általános frakcióvezető-helyettes lett Burány Sándor. A Medgyessy-kormány munkaügyi miniszterének, az MSZP volt budapesti elnökének posztja így szétválik a pártelnökétől, amit Tóbiás József – és elődje, Mesterházy Attila is – egyszerre töltött be.

Amint az várható volt, hasonlóan

szétválasztották az általános frakcióvezető-helyettesi posztot és a frakcióigazgatói tisztséget is, amelyeket eddig Harangozó Tamás töltött be.

A frakcióigazgató Velez Árpád lett, Harangozó pedig Molnár Gyula bejelentése szerint korrupcióellenes ügyvivői megbízást kap.

Egy régi helyettes maradt

A korábbi négy frakcióvezető-helyettes közül csak Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke őrizhette meg e pozícióját. Az előrelépő Tóthon és Harangozón kívül ugyancsak

búcsúzik a helyettességtől Lukács Zoltán is, ám neki már találtak is más feladatot: a létrehozandó szervezetfejlesztési kabinetet vezeti majd.

Burány és Tóth mellett frakcióvezető-helyettesnek választották Varga Lászlót és Szakács Lászlót.

Mesterházy Attila volt pártelnök az egyik bizottság elnöke lett Fotó: Origo

Frakcióvezetővé választása miatt Burány Sándor lemond az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöki posztjáról, őt ezen az elnöki poszton a volt pártelnök-frakcióvezető, Mesterházy Attila váltja. A nemzetbiztonsági bizottságot továbbra is Molnár Zsolt vezeti. Ugyancsak távozik a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának alelnöki székéből Varga László, akinek a helyére Lukács Zoltán kerülhet - az ő megválasztásukról a parlament ősszel dönthet.

Molnár Gyula MSZP-elnök szerint az MSZP senkit nem hagy az út szélén Fotó: Szabó Gábor - Origo

Molnár Gyula pártelnök azt is elmondta, Nyakó István majdnem biztos, hogy szerepet kap a sajtókapcsolatok területén, de nem ő lesz az MSZP kommunikációs vezetője.Hozzátette: számít mindenki munkájára, "nem vagyunk olyan sokan, hogy bárkit is az út szélén hagyjunk".